Cena kryptomeny Cardano (ADA) prudko stúpa

Kryptomena Cardano tento rok pokračuje v pôsobivom raste, keď dnes dosiahla svoje nové historické maximum. Vývoj a najnovšie správy okolo tohto populárneho blockchainového projektu založeného Charlesom Hoskinsonom, posunuli Cardano (ADA) na nové historické maximum 1,7 USD.

Cardano je verejná, proof-of-stake blockchainová platforma, typu open-source, ktorej kryptomena sa nazýva ADA. Na vývoji Cardana sa podieľajú poprední svetoví akademici a inžinieri, ktorí sa intenzívne zameriavajú na udržateľnosť, škálovateľnosť a transparentnosť. Jej počiatky siahajú do roku 2015. Po rokoch vývoja začal projekt v roku 2021 vďaka početným, pozoruhodným partnerstvám a míľnikom naberať na obrátkach. Cardano je veľmi aktívne v Afrike, kde tím IOHK ohlásil niekoľko partnerstiev s krajinami tohto kontinentu. Cardano sa tento rok tešilo tiež z prijatia rôznymi organizáciami, keď napríklad „Coinbase Pro“ zalistoval kryptomenu ADA do svojej obchodnej platformy, Simplex umožnil priame nákupy kreditnými a debetnými kartami a kryptoburza Kraken umožnila staking s návratnosťou 6% APY. Tento vývoj samozrejme ovplyvnil výrazne aj cenu tohto krypo aktíva.

Ešte začiatkom tohto roka bola cena kryptomeny ADA na úrovni okolo 0,18 USD. Následne však za menej ako dva mesiace cena stúpla o viac ako päťnásobok a prelomila hranicu 1 dolára.

Krátko nato ADA dosiahla nové historické maximum a odvtedy po krátkej zastávke sa hodnota ADA neustále zvyšovala až dnes zaznamenala svoj najnovší rekord, keď na burze Bitstamp dosiahla hodnotu 1,7 USD. Uvedený rast znamená, že ročné zisky tejto kryptomeny sú viac ako 830%. Cardano je v súčasnosti 7. najväčšou kryptomenou, s trhovou kapitalizáciou viac ako 51 miliárd dolárov.