Cena Etherea za posledné 2 týždne vzrástla o viac ako 14% čím v raste prekonala aj Bitcoin.

Ethereum, druhá najväčšia kryptomena, zažila za posledné 2 týždne pozoruhodný nárast hodnoty a prekonala, čo sa týka percentuálneho rastu, aj Bitcoin. Tento nárast posunul Ethereum nad zásadnú psychologickú bariéru a prvýkrát od mája 2022 prekonalo Ethereum hodnotu 2.600 dolárov. Prekročenie tejto úrovne spustilo kaskádu technických nákupných signálov a posilnilo už aj tak býčí sentiment medzi investormi, čím pripravilo pôdu pre potenciálny vzostup Etherea k vytúženej hranici 3.000 USD.

Nedávny cenový nárast nie je len náhodná udalosť, ale je podložená silnými základmi a posilnená rôznymi technickými ukazovateľmi. Po prekonaní hranice 2.600 USD vzrástol u Etherea objem obchodov o 42% a tento nárast objemu naznačuje silný nákupný tlak a vysokú úroveň dôvery investorov, čo sa týka ďalších vyhliadok.

Technický ukazovateľ MACD (Divergencia kĺzavej priemernej konvergencie, ktorá je indikátorom hybnosti a je široko používaná v technickej analýze), nedávno zaznamenal vzostupný prechod na dennom grafe. Tento vývoj ďalej upevňuje vzostupnú dynamiku ceny Etherea. Index relatívnej sily (RSI), ktorý meria cenovú dynamiku vzhľadom na nedávnu cenovú históriu, sa vyšplhal nad 60 a vstúpil do zóny „prekúpenosti“. Hoci prevláda silné nákupné nadšenie, tak tento indikátor naznačuje možnú krátkodobú korekciu ceny.

Cenový výkon Etherea však nezávisí len od technických ukazovateľov, ale jeho fundamentálne základy tiež zohrávajú kľúčovú úlohu. K sile základov Etherea prispieva niekoľko faktorov. Jedným z nich sú odmeny za staking. Na rozdiel od Bitcoinu ponúka Ethereum 4,3% ročnú odmenu za staking, čím priťahuje investorov, ktorí túžia po výnosoch. Staking znižuje obehovú ponuku Etherea a vyvíja tak tlak na zvýšenie jeho ceny. Zároveň približne 24% celého množstva Etherea je uzavretého v stakingu, čím sa efektívne znižuje cirkulujúca ponuka. Tento nedostatok dostupných tokenov Ethereum môže prispieť k vyšším cenám. Vo všeobecnosti tiež narastá očakávanie na spustenie spotových Ethereum ETF, pričom generálny riaditeľ BlackRock Larry Fink vyjadril podporu takémuto vývoju. Regulačné schválenie Ethereum ETF by mohlo odomknúť novú vlnu inštitucionálnych investícií, čo by ešte viac podporilo cenový nárast ETH.

Aj keď sa dosiahnutie ceny 3.000 USD môže zdať ambiciózne, tak historické údaje naznačujú, že pre Ethereum ide o realizovateľný míľnik. V máji 2021 Ethereum dosiahlo historické maximum 4.890 dolárov, čo potvrdzuje možný potenciál pre explozívny rast.

Vzhľadom na súčasné trhové podmienky, vrátane silných fundamentov a býčieho sentimentu, by trajektória Etherea mohla viesť k vytúženej hranici 3.000 dolárov alebo ju dokonca prekonať.

Napriek optimizmu okolo nedávneho výkonu Etherea je nevyhnutné byť pri investovaní do kryptomien opatrný. Trh s kryptomenami je známy svojou volatilitou a cenový pokles je vždy možný.

Momentálne sú všetky kryptomeny v miernej korekcii a cena ETH sa pohybuje na úrovni okolo 2.500,-USD. Investori musia vždy pred prijatím investičných rozhodnutí starostlivo posúdiť svoju toleranciu voči riziku a vykonať dôkladný prieskum.