Cena Bitcoinu vyskočila na 3-týždňové maximum

Bitcoin sa v priebehu uplynulých dní dostal až k cenovej úrovni 45.000 USD a dosiahol tak trojtýždňové maximum. Rovnako tak niektoré altcoiny zaznamenali zaujímavé rasty a investorom priniesli pekné zisky. Volatilná „horská dráha“ na kryptotrhu pokračovala aj počas posledných hodín, pričom štandardne trend udával Bitcoin. Bitcoin minulý týždeň klesol k hranici 34.000 dolárov potom, čo Rusko spustilo inváziu do Ukrajiny.

Keďže sa však západní lídri odmietli priamo vojensky zapojiť do vojny na Ukrajine, tak Bitcoin začal obnovovať svoje pôvodné cenové úrovne, vymazal postupne všetky straty a dokonca sa prehupol v priebehu niekoľkých hodín cez hranicu 40.000 dolárov a postupne sa cena šplhala až ku hladine 45.000 dolárov, čo je najvyššia cenová hladina, ktorú Bitcoin dosiahol za posledné 3 týždne. Aktuálna cena BTC je na úrovni okolo 43.600 USD, pričom aktuálna trhová kapitalizácia BTC je vysoko nad 800 miliardami dolárov. V závese za Bitcoinom sa smerom nahor rozbehla aj väčšina altcoinov pričom cena kryptomeny Ethereum sa zvýšila z ceny 2.200 dolárov až k cene 3.000 dolárov. Trhová kapitalizácia kryptomien je aktuálne na úrovni 2 biliónov dolárov.

Miliardár a investor Bill Miller sa k uvedenej skutočnosti vyjadril, že podľa neho je aktuálna kríza ruského rubľa pre Bitcoin veľmi býčia. Pre CNBC sa Bill Miller vyjadril o potenciáli Bitcoinu, ako o možnosti bezpečného aktíva v obdobiach medzinárodných nepokojov. Americký investor uviedol dôvody, že prečo by sa Rusko a ďalšie štáty, ktoré majú znehodnotenú menu, trpia vysokou infláciou a nemajú prístupy k devízovým rezervám mohli uchýliť k Bitcoinu.

V rozhovore uviedol: „Rusko má uložených v dolároch 16% a v eurách 32% zo svojich 640 miliárd rezerv. To znamená, že takmer 50 % svojich rezerv majú v menách, ktoré ovládajú ľudia, ktorí nesúhlasia s aktuálnym postojom Ruska a zaviedli sankcie, ktoré Rusku znemožňujú dostať sa k týmto rezervám. Z pohľadu Ruska to nie je dobrá pozícia. Rusko má zo svojich rezerv ešte 22% v zlate a to je jediná ich časť rezerv, ktorú iné krajiny nedokážu kontrolovať.“

Začiatkom tohto týždňa mal ruský prezident Vladimir Putin krízové ​​stretnutia so svojimi najvyššími ekonomickými poradcami po tom, čo rubeľ klesol na historické minimum voči americkému doláru. Po rekordnom prepade rubľa v pondelok 28. februára Ruská centrálna banka zaviedla mimoriadne opatrenia, ktoré zahŕňali aj výrazné zvýšenie úrokových sadzieb až na 20%. Analytici aktuálne predpovedajú, že ruská ekonomika tento rok klesne o viac ako 5%. V dôsledku pádu ruskej národnej meny dosiahli objemy obchodného páru Rubeľ / Bitcoin (RUB/BTC) 9-mesačné maximum a rovnako tak objem obchodov Ukrajinskej hrivny na kryptotrhu dosiahol rekordné hodnoty.

Miller, ktorý analyzoval cenu Bitcoinu, sa domnieva, že súčasná geopolitická situácia okolo Ruska „je pre Bitcoin veľmi býčia“ a označil ju za jedinečnú. K uvedenému povedal: „Ak ste krajinou, ktorá nemá prístup k rezervnej mene (a tých je vo svete viac než 100), tak začnete uvažovať nad niečím, na čo iné krajiny nemajú taký dosah, nad niečím, čo je odolné voči inflácii. Bitcoin takou voľbou je a môže byť, takže podľa mňa je tento scenár pre Bitcoin veľmi optimistický“.