Cena Bitcoinu sa od januára takmer zdvojnásobila. Čo je potrebné sledovať v 3. štvrťroku 2023?

Po postupnom roztápaní ľadov kryptozimy sa od začiatku januára cena BTC za prvú polovicu roka takmer zdvojnásobila. Je čas vyberať zisky, alebo bude táto rally BTC pokračovať? 

Aké faktory budú s veľkou pravdepodobnosťou vplývať na cenu BTC v najbližšom období? 

Spustenie spotového bitcoinového ETF

Inštitucionálni investori sa momentálne snažia dostať blockchainové aktíva do svojich portfólií. Požiadavky na schválenie spotových bitcoinových ETF už posunuli cenu bitcoinu vyššie, ale ak budú žiadosti zo strany SEC skutočne schválené, tak určite vzniká priestor na ďalšie cenové oživenie, keďže do BTC natečú peniaze od veľkých inštitúcií. V prípade spotových ETF však v budúcnosti vzniká priestor aj na cenovú manipuláciu zo strany takýchto veľrýb. SEC ako regulátor trhu zatiaľ súhlasil len s futures fondami na kryptomeny alebo akcie spoločností s nepriamou expozíciou voči kryptomenám. Trhy s kryptomenami v súčasnosti netrpezlivo čakajú na schválenie prvého spotového ETF zo strany SEC. Kvôli neistote na trhu ohľadom rezistencie SEC voči spotovému ETF by schválenie jedného z nich pravdepodobne spôsobilo okamžité prehodnotenie ceny bitcoinu. Zoznam spoločností, ktoré podali žiadosti o bitcoinové ETF u SEC sú napríklad BlackRock, Ark Invest Management, Invesco, Fidelity Digital Assets, WisdomTree a Valkyrie. 

Spustenie Bitcoin DeFi, Ordinals a BTC NFT.

Závisť, alebo nenávisť k tomu, že si ostatné kryptomeny ako Ethereum, Solana, Cardano, Cosmos alebo Polkadot užívali zábavu pri razení NFT, využili niektorí podnikaví bitcoinoví vývojári a začiatkom tohto roka predstavili štandard BRC-20 na razenie NFT na bitcoinovom blockchaine. Výsledkom BRC-20 je to, že bitcoin nikdy nezažil taký rekordný denný objem transakcií, ako tomu bolo minulý štvrťrok, keď sa na bitcoinovom blockchaine uskutočnilo 682.281 transakcií za 24 hodín. Táto kľúčová metrika je na dobrej ceste rastu aj naďalej, keďže  9. júla Bitcoin spracoval a dokončil 594.265 transakcií za 24 hodín. Veľkú časť toho intenzívneho objemu transakcií tvorili predaje bitcoinových NFT, ktoré sú nazývané „Ordinals“. Tvorili viac ako polovicu celkového počtu (približne 54,6%). 

Prudký nárast inštitucionálneho záujmu

Ako čas plynie, inštitucionálny záujem o kryptomeny len narastal a neutíchal. To platí najmä pre tzv. „blue chips“ ako sú napríklad BTC a ETH. Nedávne spustenie prvého Bitcoin Futures ETF s pákovým efektom spustilo vlnu on-chain nákupov BTC fondami. Bitcoinové futures na burze Chicago Mercantile Exchange zaznamenali v júni nárast objemu kontraktov o 28,6% na 37,9 miliardy USD. Ďalším znakom inštitucionálneho apetítu je, že prémia za futures bitcoinové kontrakty sa nedávno zdvojnásobila v priebehu týždňa na 6,4% z 3,2%. To je býčia predzvesť pre cenu bitcoinu a okrem toho sa zdá, že naďalej zostáva dostatočný priestor na rast. Mohlo by to naznačovať zdravý dopyt po otvorenom záujme o budúcu cenu bitcoinu, ktorá sa bude pohybovať nahor. 

Bitcoinové fundamenty

Rok po halvingu bitcoinu (ďalší nás čaká budúci rok) je zvyčajne býčím rokom. Denný objem transakcií BTC, hash rate siete a pomer medzi akciami a tokmi oproti cenám sú na vzostupných úrovniach a sú podporené skutočnou dynamikou v sieti aj v treťom štvrťroku. To je dobrým znamením pre pokračujúcu rally. Medvedie trhy sú dôležité pre budovanie siete, upgrady a vývoj a tento stav sa postupne pretavuje v postupnom preklápaní smerom k býčiemu trhu. Zatiaľ čo objem transakcií spojený s novými spôsobmi využitia siete je vyšší, ako kedykoľvek predtým, tak na druhej strane väčšina držiteľov BTC svoje bitcoiny drží a nepredáva. Podľa júnovej mesačnej správy o bitcoinoch spoločnosti Ark Invest sa 70% ponuky BTC už rok nepohlo. Keďže bitcoin je ekonomickou menou a nie finančnou a zároveň má obmedzenú ponuku 21 miliónov BTC, tak stav, že 70% BTC sa za posledných 12 mesiacov nepohlo indikuje pravdepodobnosť vyšších cien BTC v blízkej budúcnosti na kryptoburzách a zároveň stav, že BTC je považovaný za vzácne digitálne aktívum. 

Trhy nenávidia neistotu.

Rozvíjajúca sa sága regulácií zo strany SEC prostredníctvom súdnych sporov s krypto spoločnosťami vyvoláva množstvo otázok o budúcnosti vznikajúceho priemyslu. Paradoxom je, že v týchto konaniach chýba IRS (angl. Internal Revenue Service ), čiže daňový úrad USA a celý krypto priemysel a držitelia kryptomien v USA čakajú na daňové pravidlá pre digitálne aktíva. K uvedenému faktu zverejnil 26. júna správu portál Politico, ktorý uviedol: „Dlho očakávané pravidlá dodržiavania daní IRS uviazli v nevysvetliteľnom meškaní aj napriek tomu, že sa SEC agresívne zameriava na reguláciu kryptopriemyslu." Aj keď Bitcoin a ostatné kryptomeny naďalej dosahujú návratnosť investícií ROI (angl. Return On Investment) vysoko za hranicami toho na čo sú investori zvyknutí na klasických burzách, tak inštitúcie sú naďalej pri vstupe do blockchainového priestoru opatrné a to najmä kvôli regulačnej nejednoznačnosti. Toto je brzdou rastu cien všetkých kryptomien, vrátane BTC. 

Globálne makrofinančné faktory

Podobne ako regulačné obavy, tak aj globálne makro faktory sú momentálne negatívnym protivetrom, ktorý môže na ceny kryptomien pôsobiť v budúcom štvrťroku. Júnová prestávka vo zvyšovaní úrokových sadzieb zo strany Fed-u a ECB bola najdôležitejšou ekonomickou udalosťou uplynulého štvrťroka. Trhom sa uvedený fakt páčil, alebo im to prinajmenšom vôbec nevadilo, keďže bitcoin dokázal v prvej polovici júna vzrásť z 25.000 USD na viac ako 30.000 USD za menej ako týždeň. Prípadné ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb môžu trhy čakať neskôr – v druhej časti tohto roka, ak súčasný stav nezasiahne ďalšia vlna inflácie. Analytici posúvajú prognózy recesie v USA na budúci rok alebo dokonca predpovedajú spomalenie ekonomického rastu namiesto recesie. Celkovo je to dobrá správa takmer pre každého, bitcoin a kryptomeny z toho nevynímajúc. Pre bitcoin je zvlášť dôležitá informácia o poklese ceny za elektrickú energiu, keďže cena elektriny je veľmi dôležitá pre ťažiarov, ktorí overujú transakcie v blockchaine s konsenzom proof-of-work. Pre porovnanie tiež klesla cena ropy, ktorá sa koncom roka obchodovala na úrovni 121 USD/barel a tento mesiac sa ropa obchoduje na úrovni 73 USD/barel. 

Alex Adelman, generálny riaditeľ Bitcoinovej aplikácie Lolli k uvedeným faktom uviedol: „Vzhľadom na pretrvávajúce zvyšovanie úrokových sadzieb, slabosť v bankovom sektore a obavy z dlhového stropu, investori v súčasnosti viac ako kedykoľvek predtým vidia v Bitcoine suverénne a bezpečné útočisko, ktoré je silné a stabilné aj napriek neistote na trhu.“