Celkový dlh USA aktuálne prevyšuje spoločné HDP Číny, Japonska, Nemecka a Spojeného kráľovstva

Len za posledné dva týždne pribudlo do dlhovej špirály americkej vlády viac ako pol bilióna dolárov. Podľa najnovších údajov spoločnosti FiscalData predstavoval štátny dlh USA k 15. júnu 32,03 bilióna USD, čo je o 571 miliárd USD viac ako tomu bolo 1. júna, keď bol zaznamenaný dlh na úrovni 31,46 bilióna USD. Celkový dlh USA je v súčasnosti väčší ako celkový hrubý domáci produkt Číny, Japonska, Nemecka a Spojeného kráľovstva dohromady a predstavuje zadlženie vo výške 244.000 USD na jednu americkú domácnosť. Pri súčasných úrokových sadzbách platia USA na úrokoch viac ako 2 miliardy dolárov denne, a aj keby každá americká domácnosť prispievala na splácanie dlhu sumou 1.000 dolárov mesačne, tak by splatenie trvalo 20 rokov.

Hoci sa problému zadlženosti USA venuje zvýšená pozornosť, tak väčšina odborníkov stále očakáva, že v nasledujúcom desaťročí sa tento dlhový problém ešte viac prehĺbi.

Nigel Green, generálny riaditeľ globálnej finančnej poradenskej spoločnosti deVere Group, nedávno predpovedal, že podľa neho je oveľa pravdepodobnejšie, že americký dlh dosiahne úroveň 50 biliónov dolárov, než že sa zníži na rozumnejšie čísla. Green povedal: „V konečnom dôsledku je realita taká, že je pravdepodobnejšie, že dlh pôjde na 50 biliónov dolárov, ako že to pôjde na 25 biliónov dolárov. Situácia pretrváva. Teraz to nie je krach, ale v určitej fáze v budúcnosti bude musieť Amerika svoj dlh splatiť."

Ray Dalio, tvorca najväčšieho hedžového fondu na svete Bridgewater Associates, tiež nedávno vyhlásil, že USA vstupujú do tzv. veľmi klasickej neskorej dlhovej krízy veľkého cyklu. Dalio uviedol: „Je tu veľa dlhov, ktoré sa musia vykúpiť. Nato musíme mať dostatočne vysokú úrokovú mieru. Ak budeme pokračovať touto cestou, tak pokiaľ je otázka, čo je viac pravdepodobné v nasledujúcich piatich a desiatich rokoch, tak sa dostávame do bodu, keď je akákoľvek odpoveď veľmi zložitou.“