Cardano zverejnilo svoju najnovšiu správu. Podľa vývojárskej aktivity je opäť v čele rebríčka.

Blockchain Cardano (ADA) opäť ukázal svoju zdatnosť čo sa týka vývojovej aktivity vo svete Web3.0. Podľa zverejnených údajov krypto analytickej platformy Santiment je Cardano v súčasnosti hodnotená ako najlepšia blockchainová sieť, pokiaľ ide o vývojové aktivity merané záväzkami, ktoré sú zverejnené na GitHube za posledný mesiac. Podľa údajov Santiment je Cardano v súčasnosti pred svojimi konkurentami, ktorými sú Polkadot (DOT) a Kusama (KSM), ktoré sú na druhej pozícii. Medzi ďalšie hodnotené protokoly patria Hedera (HBAR), Vegan Protocol (VEGA), Chainlink (LINK), Status (SNT), DFinity (ICP), Cosmos (ATOM) a Ethereum (ETH).

Ekosystém Cardano bol vždy považovaný za protokol so živou vývojárskou základňou. Zatiaľ čo niektorí kritici neustále napádajú vývoj siete Cardano, tak zverejňované záväzky na GitHube sú dôkazom toho, aká robustná a decentralizovaná je jeho vývojárska základňa. Iné v minulosti vysoko hodnotené protokoly, vrátane XRPL a Shibarium, neboli v najnovšom hodnotení ani uvedené, čo je ukážkou toho, ako živé protokoly vôbec sú. Polkadot napríklad označil svoje reálne výsledky na GitHube za tretí štvrťrok, ktorý sa skončil 30. septembra, ako jeden z vrcholov svojho rastu za dané obdobie.

Napriek developerským aktivitám však nedošlo k výraznému rastu ceny natívneho tokenu Cardano (ADA).

Dňa 6. októbra spoločnosť Essential Cardano tiež zverejnila svoju najnovšiu týždennú správu o vývoji ekosystému Cardano, kde sa uvádzajú nasledovné hodnotenia a správy:

Tím Cardano ledger vytvoril ústavný výbor na dohľad nad pravidlami blockchainu. Zlepšili tiež fungovanie pokladnice a zabezpečili, že transakcie sú v súlade s existujúcimi pravidlami. Uľahčili aktualizáciu programovacieho jazyka Plutus pre inteligentné zmluvy.

Tím Lace sa pripravuje na nové vydanie peňaženky, ktoré bude obsahovať funkciu na sledovanie vášho portfólia, pričom do aplikácie sa tiež pridáva základná podpora pre hardvérové peňaženky Trezor a tím začal s internou kontrolou zabezpečenia, aby spustenie aplikácie bolo hladké.

Tím Plutus vylepšuje Marconi API, súpravu nástrojov pre vývojárov. Tieto nástroje boli tiež testované s emulátorom uzla Cardano. Tím Marlowe bol rovnako zaneprázdnený vydávaním nových Docker images pre svoj softvér, pričom bolo vykonaných viacero vylepšení výkonu.

Tím Hydra vydal novú verziu Hydry, ktorá obsahuje dôležité bezpečnostné opravy pričom sa naďalej zameriava na vytvorenie novej sieťovej vrstvy tak, aby bolo Cardano škálovateľnejšie.

V týždennej správe bol tiež predstavený nový nástroj s názvom GovTool, ktorý má pomôcť so správou v sieti Cardano. Tento nástroj umožňuje držiteľom tokenu Cardano registrovať sa a delegovať svoje hlasovacie právo, čo dáva komunite významnú úlohu pri rozhodovaní.

Project Catalyst je v procese zavádzania nových projektov, ktoré boli vybrané za účelom financovania, čo zahŕňa niekoľko krokov, ako je napríklad vypracovanie postupov, spôsob reportovania a stanovovania si míľnikov projektu, aby sa zabezpečilo, že tímy dokážu splniť svoje sľuby.

Vzdelávací tím naďalej ponúka kurzy jazyka Haskell a spolupracuje s tímom Marlowe na vytváraní nových vzdelávacích materiálov.

Zverejnené čísla v konečnom rade hovoria samy za seba.

Cardano úspešne spustilo 146 projektov a spracovalo impozantných 76,1 milióna transakcií. Sieť tiež vygenerovala viac ako 8,93 milióna natívnych tokenov a spustila 10 079 skriptov Plutus. V súčasnosti sa na platforme aktívne rozvíja 1 288 projektov. Tieto čísla poukazujú na rýchly rast ekosystému Cardano a jeho potenciál priniesť zásadné zmeny v prostredí kryptomien. Aktuálne sa Cardano podľa platformy Coingecko podľa trhovej kapitalizácie nachádza na 9. mieste a cena natívneho tokenu ADA sa pohybuje okolo cenovej úrovne 0,257 USD.

 

Zdroj: IOHK, U.Today, Coingecko