Cardano – zachváti investorov panika?

Keďže trh s kryptomenami zažíva zvýšenú volatilitu, tak pod drobnohľadom investorov sa ocitá najmä jedno digitálne aktívum, ktoré už dlhšiu dobu cenovo stagnuje, aj keď vývoj v ekosystéme postupuje míľovými krokmi. Tou kryptomenou je Cardano (ADA). Aktuálne sa  ADA obchoduje za 0,445 USD, čo je pokles o 2,2% za 24 hodín a takmer 21,9% v týždennom časovom rámci. Keďže ceny kolíšu a investori sú v obavách, tak analytici pozorne skúmajú pohyby ADA, či Cardano vykazuje naďalej známky stability alebo ho čakajú ďalšie turbulencie.Nedávna analýza, ktorú urobil Trend Rider, rešpektovaný krypto analytik, naznačuje, že cena Cardana dosiahla kľúčový moment. Digitálne aktívum stojí momentálne na kritickom bode a jeho cena sa pohybuje v blízkosti kľúčovej zóne podpory. Ak ADA prekročí padne pod túto úroveň podpory, tak analytici varujú pred možným poklesom na 0,25 USD. Ak sa však Cardanu podarí udržať túto úroveň, tak to bude signalizovať vytvorenie takzvaného dvojitého dna, čo by potenciálne pripravilo cestu k rally smerom k hranici 1 USD.

Napriek všetkému sa zdá, že osud Cardana je úzko spojený s pohybmi Bitcoinu, kryptomeny číslo jeden podľa trhovej kapitalizácie. Ak by sa Bitcoinová dominancia naďalej stúpala, tak by to mohlo spustiť prudký pokles altcoinov, a teda aj kryptomeny Cardano, po ktorom by nasledoval rýchly odraz. Naopak, medvedia cesta pre Bitcoin by mohla znamenať predĺžené obdobie medvedieho sentimentu pre širší kryptotrh, vrátane Cardana. Napriek neistote okolo budúcnosti Cardana Trend Rider odporúča investorom, aby zostali pokojní a dodržiavali svoje investičné stratégie. Trend Rider uvádza na svojom účte na platforme X paralely medzi súčasnou situáciou Cardana a jeho historickou výkonnosťou.

Jeho analýza sa opiera o silné základy kryptomeny Cardano, ktoré je známe svojou inovatívnou blockchainovou platformou. Cardano v poslednom období totiž zažíva pozoruhodný nárast inteligentných zmlúv, najmä v rámci Plutus V2. Tento nárast, ktorý v apríli zaznamenal viac ako 1000 nových inteligentných zmlúv, prichádza v čase, keď sa širší trh s kryptomenami snaží udržať stabilitu po víkendovom prudkom poklese cien. Inteligentné zmluvy sú základnými súčasťami ekosystému Cardano, poháňajú decentralizované aplikácie (dApps) a automatizujú transakcie na blockchaine. Tento nárast inteligentných zmlúv zdôrazňuje odhodlanie Cardano zlepšiť svoju funkčnosť a konkurencieschopnosť medzi blockchainovými platformami. K 14. aprílu celkový počet skriptov Plutus v sieti Cardano, vrátane Plutus V1 a Plutus V2, prekročil 41000. Inteligentné zmluvy sú jadrom funkcionality platformy Cardano, ktoré umožňujú bezpečné, transparentné a automatizované transakcie. Zohrávajú kľúčovú úlohu pri odstraňovaní sprostredkovateľov, znižovaní nákladov a zvyšovaní efektívnosti. Nedávny nárast inteligentných zmlúv v sieti Cardano naznačuje rastúci trend smerom k decentralizovaným aplikáciám (dApps) a podčiarkuje rastúcu užitočnosť platformy oproti Ethereu, ktoré poslednú dobu v tomto vývoji stagnuje.

Zameranie sa platformy Cardano na zlepšenie svojho ekosystému a funkcionalitu inteligentných zmlúv, a to napriek súčasnej volatilite trhu,  mu dáva silné predpoklady pre rast. Záväzok platformy k vývoju riadenému výskumom a zapojenie komunity prispievajú k odolnosti platformy voči výkyvom na trhu. Stabilita na širšom trhu s kryptomenami tiež poskytuje pre Cardano priaznivé prostredie na rozšírenie svojho ekosystému. Cardano sa dostáva na titulky stránok aj pozoruhodným oživením, pretože zvýšilo trhovú kapitalizáciu o viac ako 1,7 miliardy dolárov v jednej obchodnej relácii. Tento nárast prichádza uprostred momentálnych trhových turbulencií a neistoty. Najnovšie údaje z CoinMarketCap ilustrujú, že trhová kapitalizácia spoločnosti Cardano sa vyšplhala z 15,8 miliardy USD na 16,3 miliardy USD, čím posilnila jej postavenie medzi najlepšími kryptomenami podľa trhovej kapitalizácie.

Ďalšou veľmi zaujímavou informáciou z ekosystému Cardano je, že SingularityNet, decentralizovaná platforma zameraná na AI, sa spojila s Minswap Labs, viaczložkovou decentralizovanou burzou (DEX), ktorá je vybudovaná na platforme Cardano. SingularityNet oznámilo 17. apríla, že tieto dve spoločnosti budú spolupracovať na transformácii decentralizovaného financovania (DeFi) na blockchaine Cardano integráciou technológie DeFi s umelou inteligenciou (AI). Nové partnerstvo medzi Minswap Labs a SingularityNet signalizuje nový vek inovácií, ktorý sľubuje zlepšenie funkčnosti a efektívnosti AI a DeFi v rámci ekosystému Web3.

Podľa oznámenia je nové partnerstvo mnohostranné a zameria sa na niekoľko kľúčových oblastí. Jedným z hlavných cieľov je využiť odbornosť SingularityNET AI na doplnenie platformy Minswap. Minswap ako taký využije technologický balík SingularityNET na zlepšenie používateľských rozhraní, zlepšenie transakčných procesov a optimalizáciu poskytovania likvidity prostredníctvom inteligentnej analýzy a predikcie. Nová spolupráca navyše rozšíri dostupnosť a užitočnosť natívneho tokenu SingularityNET, AGIX, prostredníctvom integrácie s Minswap. Výsledkom je, že nové partnerstvo môže ľuďom AGIX otvoriť nové metódy, ako sa zapojiť do aktivít DeFi v ekosystéme Cardano.