Cardano začalo rok 2024 zaujímavým rastom siete.

Cardano (ADA) malo v roku 2023 veľmi zaujímavý vývoj a ku koncu roka aj celkom zaujímavý cenový rast. Na základe porovnania analytických údajov za posledný rok došlo v sieti Cardano k zaujímavému medziročnému nárastu, keďže na Cardano pribudlo ďalších 44 projektov a taktiež sa do obehu dostalo 1,9 milióna tokenov. Počet spustených vývojárskych skriptov Plutus V2 vzrástol v sieti o 537 z 14581 na 15118. Tieto skripty tvoria súčasť overovania vykonávaných akcií v sieti. Počet transakcií spracovaných v sieti medzitým vzrástol o 24,1 milióna. Tento rast a aktivita sú pre sieť veľmi dobrým signálom, keďže sieť Cardano bola v minulosti konkurenčnými projektami označovaná ako „sieť duchov“. Tento výkon dokazuje pochybovačom, že sa mýlia, keď tvrdili, že sieť Cardano nemá žiadnu skutočnú užitočnosť.

Zakladateľ Cardano, Charles Hoskinson, uvedený stav komentoval slovami: „Sieť dokazuje kritikom, že sa mýlia. Cardano rastie organicky ako Bitcoin.“ Vo vyjadrení tiež potvrdil, že Cardano má schopnosti zvládnuť takýto vysoký dopyt. V decembri 2023 dosiahlo Cardano významný míľnik, keďže podľa zverejnených údajov boli všetky jeho bloky zaplnené. Očakáva sa, že dopyt po sieti bude naďalej rásť, najmä s rastúcim počtom budovaných aplikácií. Nedávne analýzy poukazujú nato, že v súčasnosti sa v ekosystéme Cardano buduje 1318 nových projektov, čo predstavuje výrazný nárast v porovnaní s minulým rokom, keď sa vybudovalo 1162 projektov.

Veľkým, potrebným a očakávaným krokom v sieti Cardano je však spustenie stablecoinu viazaného na fiat menu. Kryptoanalytik Guy Turner vo svojom príspevku na Twitteri zdôraznil, že spustenie stablecoinu bude najdôležitejším míľnikom, ktorý musí sieť tento rok dosiahnuť, pričom uviedol, že spustenie stablecoinu by mohlo byť jedným z rozhodujúcich faktorov, ktorý určí, či cena ADA tento rok dosiahne nové historické maximum. Zavedenie stablecoinu v sieti Cardano, ktorý bude krytý fiat menou, je veľmi dôležité, pretože daný fakt môže pomôcť posilniť rastúce prostredie DeFi v sieti. Turner v príspevku tiež poznamenal, že je „veľmi ťažké“ budovať a udržiavať decentralizované aplikácie (dApps) v sieti bez pomoci likvidného stablecoinu.

Čakanie na stablecoin krytý fiatom v sieti Cardano sa môže čoskoro skončiť. Spoločnosť Mehen, emitent stablecoinov USDM, nedávno uviedla, že stablecoin na hlavnej sieti Cardano bude spustený 16. marca tohto roku.

Cardano je podľa analytickej platformy Coingecko momentálne deviatou najväčšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie a jeho cena sa aktuálne pohybuje okolo úrovne 0,54 USD. Uvedená cena je však ešte stále 82% pod úrovňou svojho ATH (All-Time-High), ktorú ADA (Cardano) dosiahla 2.9.2021 na cene 3,09 USD.