Cardano spustilo prvý testnet pre inteligentné zmluvy

Napriek tomu, že kryptomenový trh je aktuálne v korekcii, tak posledné obdobie je pre priaznivcov kryptomeny Cardano (ADA) veľmi zaujímavé a vzrušujúce, a to nie len kvôli cenovému rastu, ktoré prinieslo za posledné obdobie, ale aj preto, že sieť Cardano prechádza postupnými zmenami, aby bola ukončená etapa Goguen, ktorá prinesie inteligentné zmluvy na platformu Cardano. Sieť úspešne prešla hard forkom Mary a aktuálne bol spoločnosťou Input Output Hong Kong (IOHK), ktorá stojí za vývojom Cardano, spustený testnet poslednej časti - hard fork s názvom Alonzo.

Ako informoval Charles Hoskinson z IOHK, tak celý tento vývoj je v súlade s dlhodobým plánom Cardana. Cardano je budované v piatich etapách, ktoré majú názvy Byron, Shelley, Goguen, Basho a Voltaire. V predchádzajúcej etape vývoja bola pre Cardano veľmi dôležitá fáza Shelley a aktuálne, vo vývojovej fáze Goguen, bude implementácia inteligentných zmlúv (angl. Smart Contract) doposiaľ najvýznamnejším vývojovým krokom platformy Cardano. Úspešný prechod hard forkom Alonzo umožní vývojárom konečne vytvárať inteligentné zmluvy na blockchaine Cardano.

Hard fork Alonzo je určený na spustenie nových funkcií v sieti Cardano. Podľa oznámenia spustenie ešte neznamená kompletné spustenie projektu, pretože musí prejsť ešte niekoľkými etapami. K úplnému nasadeniu by malo dôjsť v septembri 2021.

Je zaujímavé poznamenať, že pre zvýšenie transparentnosti bolo každej fáze priradené farebné odlíšenie. Čo teda prinesú jednotlivé fázy testnetu Alonzo?

„Alonzo Blue“

 Ako už bolo spomenuté v tweete IOHK, tak aktuálne bol úspešne spustený prvý testnet. Táto prvá fáza testovania bude v rukách vývojárskej skupiny, počiatočných partnerov a hlavných operátorov stakepoolu. Testnetom budú skontrolované základné sieťové funkcie, počiatočná distribúcia ADA mincí operátorom stakepoolu.

„Alonzo White“

Do druhej etapy budú zapojení ďalší partneri, bude spustené demo decentralizovaných aplikácií (dApps), bude testovaná integrácia s WBE a PAB, benchmarky a podobne. Alonzo White bude navyše zahŕňať aj prvé výmeny, ktoré budú integrované do frameworku Rosetta. Rosetta je mechanizmus vytvorený spoločnosťou Coinbase na uľahčenie pridávania tokenov na platformy. Úspech hard forku Alonzo povedie k vývoju nových DApps, ktoré samozrejme zahŕňajú aj decentralizované aplikácie súvisiace s decentralizovaným financovaním.

„Alonzo Purple“

V tejto finálnej fáze bude spustený kompletný, verejný testnet so všetkými vývojármi a partnermi, ktorí sú zapojenými do decentralizovaných aplikácií. Spoločne s testom stability platformy budú testované aj aplikácie Daedalus Flight a Explorer.

Pred finálnym uvedením na trh bude hard fork obsahovať ešte dva malé kroky – „Alonzo Red“ a „Alonzo Black“.

Je pochopiteľné, že mnohí očakávajú, že najnovší vývoj bude mať vplyv aj na cenu mincí ADA. Aktuálne sa Cardano (ADA) obchoduje na cenovej úrovni 1,56 USD a podľa kapitalizácie platformy CoinMarketCap je Cardano piatou najväčšou kryptomenou.