Cardano spustilo prvý úplne verejný testnet inteligentných zmlúv

Podľa piatkového oznámenia spoločnosti IOHK, vstúpila sieť Cardano do testnetu fázy „Purple“ hard forku Alonzo, ktorý prinesie na blockchainovú sieť Cardano inteligentné zmluvy. Po ukončení fázy „Alonzo Blue“ a „Alonzo White“ bol úspešne spustený testnet fázy „Alonzo Purple“.

Touto fázou bol spustený kompletný, verejný testnet so všetkými vývojármi a partnermi, ktorí sú zapojení do decentralizovaných aplikácií. Spoločne s testom stability platformy budú testované aj aplikácie Daedalus Flight a Explorer.

Podľa generálneho riaditeľa IOHK Charlesa Hoskinsona sa očakáva, že nasadenie hard forku Alonzo na mainnet sa uskutoční začiatkom septembra v zmysle stanovenej stratégie, ktorá bola prezentovaná koncom mája. Hard fork Alonzo bude poslednou etapou éry Goguen, ktorej účelom je umožniť implementáciu inteligentných zmlúv na blockchain Cardano v programovacom jazyku Plutus.

Ukončenie tejto aktualizácie bude jedným z najdôležitejších krokov v súčasnom vývoji sieti Cardano

Cardano má veľkú a silnú komunitu a za predpokladu, že cena Bitcoinu porastie k svojej najvyššej hodnote, tak môže ADA natívny token Cardano dosiahnuť cenovú úroveň 4-5 dolárov ešte tento rok.