Cardano - silný rast adopcie, významné partnerstvá a možný vplyv na cenu tokenu ADA

Cardano (ADA), zažíva v poslednom období výrazný nárast v adopcii. Tím Cardano naznačuje, že táto rastúca popularita by mohla výrazne ovplyvniť širší krypto trh.

Cardano, ktorá je známe pre svoj inovatívny prístup k technológii blockchain, pokročilo v rôznych sektoroch vrátane financií, zdravotníctva a vzdelávania. Dôraz platformy Cardano na škálovateľnosť, udržateľnosť a interoperabilitu prilákal množstvo projektov a partnerstiev, čím sa zvýšila celková užitočnosť a hodnota platformy.

Charles Hoskinson, zakladateľ Cardano, komentoval pokrok platformy nasleodovne: „Cesta Cardana sa vyznačovala vytrvalými inováciami a silným odhodlaním vytvoriť škálovateľný a udržateľný blockchain. Naše zameranie na interoperabilitu a strategické partnerstvá nám umožnilo byť jedným z lídrov ďalšej vlny zavádzania kryptomien. Keďže na Cardane sa stavia mnoho ďalších, nových projektov, tak sme si istí, že náš ekosystém bude naďalej rásť a prosperovať.“

Čím sa môže Cardano pochváliť:

  • Inovatívna technológia: Algoritmus proof-of-stake konsenzu spoločnosti Cardano a SW Ouroboros je pozoruhodný svojou bezpečnosťou a efektívnosťou, spracováva viac ako 1 000 transakcií za sekundu (TPS) a umožňuje použitie na viacerých platformách.
  • Podpora komunity: Komunita Cardano je vysoko aktívna s viac ako 500.000 členmi na subreddite Cardano.
  • Strategické partnerstvá: Spolupráca so subjektmi, ako je etiópska vláda, posledné informácie o spolupráci s argentínskou vládou, či niektorými štátmi v USA rozširujú Cardano ekosystém a aplikácie bežiace na platforme Cardano.
  • Decentralizácia: Decentralizácia je podporovaná viac ako 3.000 staking poolmi, ktoré zaisťujú bezpečnosť a odolnosť siete.
  • Adopcia a vplyv na trh: V Q1 2024 Cardano spracovalo viac ako 30 miliónov transakcií, čo predstavuje 40% nárast oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Toto číslo zahŕňa transakcie vo viacerých odvetviach od financií až po hazardné hry. Celková uzamknutá hodnota (TVL) v projektoch decentralizovaných financií (DeFi) založených na Cardane presiahla 100 miliónov dolárov.

Technologické pokroky platformy Cardano, rozširujúci sa ekosystém, zameranie na interoperabilitu a silná podpora komunity ju stavajú do pozície ako potenciálneho ovplyvňovateľa na kryptotrhu. Jeho schopnosť zvládnuť vysokú priepustnosť transakcií s nízkou spotrebou energie z neho robí atraktívnu platformu pre udržateľné blockchainové riešenia. Rastúce prijatie Cardana podčiarkuje jeho technologické schopnosti a potenciál formovať budúcnosť kryptomien. Vďaka solídnej komunitnej podpore, strategickým partnerstvám a neustálym pokrokom má Cardano dobrú pozíciu na to, aby významne prispelo k rozvíjajúcej sa dynamike trhu.

Cardano je blockchainová platforma založená Charlesom Hoskinsonom, spoluzakladateľom Etherea. Bola spustená v roku 2017 a je známa svojim vedeckým prístupom a recenzovaným výskumom, ktorý zaisťuje robustnú a bezpečnú infraštruktúru. Medzi kľúčové úspechy patrí jeho algoritmus proof-of-stake konsenzu Ouroboros, ktorý zlepšuje škálovateľnosť a udržateľnosť, a jeho záväzok k interoperabilite a decentralizovanému riadeniu.

Čo sa týka aktuálneho trhu, tak Cardano (ADA) nedávno zaznamenalo výrazný nárast „short pozícií“, pričom podľa údajov Binance zaznamenalo najvyšší pomer shortovania k dlhu od septembra 2023. Tento nárast „short pozícií“ vyvoláva otázky, či by tento medvedí sentiment mohol spustiť opačný efekt a oživiť tak rast ceny ADA.

Podľa údajov analytickej platformy Santiment zverejnených na platforme X (predtým Twitter), Cardano zažíva po nedávnom vydýchnutí si zo strany obchodníkov značné shortovanie. Cardano patrí medzi najvýznamnejšie altcoiny, ktoré aktuálne zaznamenávajú „skrat obchodníkov“ smerom k short pozíciám. Toto je však dobré znamenie pre trpezlivých býkov, pretože likvidácie short pozícií môžu účinne pôsobiť ako „raketové palivo“ pre pokračujúci rast cien.

K 18. júnu 2024 je miera financovania Binance pre ADA -0,01374%, čo naznačuje silný medvedí sentiment. Záporná miera financovania znamená, že obchodníci so „short pozíciami“ platia prémiu za udržanie svojich pozícií, čo odráža vysoký dopyt po tomto type obchodov.

Takýto medvedí sentiment však často predchádza tlaku, keď sú obchodníci s otvorenými „short pozíciami“ nútení odkúpiť aktívum, čo môže viesť k zvýšeniu ceny.

Údaje z Coinglass ukazujú, že pomer long/short pozícií pre ADA (Cardano) je 0,9755. Pomer pod 1 naznačuje viac „short“ ako „long“ pozícií, čo naznačuje medvedí trhový sentiment. Avšak špecifický pomer long/short pozícií na Binance pre ADA je 3, čo znamená, že na tejto platforme je podstatne viac long pozícií v porovnaní so short pozíciami. Tento nesúlad poukazuje na rozpoltený trhový sentiment, pričom obchodníci na Binance sú v porovnaní so širším trhom optimistickejší.

Analýza spoločnosti Santiment identifikovala ADA ako potenciálne silne podhodnotené aktívum. Podľa výsledku analýzy pomer trhovej hodnoty k realizovanej hodnote (MVRV), ktorý porovnáva trhovú kapitalizáciu aktíva s celkovou realizovanou hodnotou všetkých jeho mincí v obehu, ukazuje, že ADA je extrémne podhodnotená.

Zistilo sa, že 30-dňový pomer MVRV je -12,6 %. Nižšie MVRV naznačuje, že ADA je podhodnotená, čo naznačuje vyššiu pravdepodobnosť krátkodobého odrazu. Historicky majú kryptomeny s nízkym pomerom MVRV tendenciu zažívať oživenie rastu cien. V kontexte uvedeného môže nedávny prudký nárast „short pozícií“ na tokene ADA vytvoriť základ pre výrazné oživenie.

Cardano sa momentálne obchoduje za 0,38 USD. Kryptoanalytik Sssebi zdôraznil, že súčasný pokles nebol neočakávaný a považuje ho za neuveriteľnú príležitosť pre investorov nahromadiť viac tokenov ADA. Cardano navyše nedávno odprezentovalo plány na významný krok smerom k úplnej decentralizácii v rámci hard forku „Chang“. Konvergencia vysokej aktivity „short pozícií“ a strategických vývojových pokrokov platformy Cardano by skutočne mohli premeniť súčasnú medvediu dynamiku na katalyzátor silnej býčej rally.