Cardano sa teší so svojho prvého stablecoinu USDM krytého americkým dolárom.

Nadšenie okolo tokenu USDM viedlo k prudkému rastu tohto stablecoinu, načo zareagoval emitent tohto stablecoinu, Mehen, aby varoval používateľov pred nákupom ďalších USDM, keďže jeho spustenie a prijatie prekonalo všetky očakávania, pričom stablecoin siet Cardano sa v dôsledku rastúceho dopytu rozhorel, jeho cena vyletela a USDM “de-pegoval”, čo znamená, že stratil viazanosť 1:1 na USD, aj keď pozitívne smerom nahor.
USDM je v súčasnosti prístupný len oprávneným inštitucionálnym kupujúcim v 17 štátoch USA. USDM si už v prvom týždni získal značnú pozornosť v rámci ekosystému Cardano, a to počnúc nadviazaním významných partnerstiev s najväčšími decentralizovanými burzami v sieti až po vyvolanie rozruchu jeho debutom v komunite.
Nadšenie okolo USDM, ktoré podporila predchádzajúca absencia takejto možnosti v ekosystéme Cardano, viedlo k tomu, že stablecoin prudko vzrástol o pôsobivých 400 % až na hodnotu 5 USD, čo je pri takomto aktíve zriedkavý jav.
Náhly prudký nárast ceny prinútil spoločnosť Mehen, varovať používateľov pred nákupom stablecoinu Cardano za nadhodnotené ceny.
Zatiaľ čo mnohí členovia komunity boli pochopiteľne nadšení vyhliadkou na rýchle 400% zhodnotenie svojich novovytvorených aktív, niektorí vyjadrili obavy zo zjavnej nepripravenosti spoločnosti Mehen a potenciálneho vplyvu na dôveru v jej schopnosti viazať stablecoin 1:1 na USD.
Mehen objasnil, že token sa stále zavádza na hlavnú sieť Cardano a všetkých ubezpečil, že takéto problémy nebudú v budúcnosti pri zvýšenej likvidite vznikať.
Momentálne sa USDM vrátil späť na úroveň 1,6 USD po tom, čo dosiahol vrchol na úrovni 5 USD. Nanešťastie, mnohí špekulanti sa pokúsili využiť krátkodobý hype nákupom za ceny presahujúce 3 USD alebo dokonca 5 USD v očakávaní ďalšieho prudkého rastu stablecoinu USDM naviazaného na dolár. Žiaľ, mnohí sa tým pádom ocitli v strate, s malou nádejou na navrátenie ceny smerom nahor. Je potrebné si uvedomiť, že stsblecoin sa správa inak ako ostatné kryptomeny a jeho primárnym účelom je viazanosť 1:1 na fiat menu. USDM do budúceho mesiaca rozšíri svoj dosah na ďalších inštitucionálnych a aj retailových investorov.
Toto nedávne porušenie viazanosti USDM na USD, hoci smerom nahor, vyvolalo obavy o stabilitu a spoľahlivosť stablecoinu, čo môže narušiť dôveru používateľov a investorov. Vzhľadom na to, že USDM je ešte stále v ranom štádiu a jeho rozsah sa má čoskoro rozšíriť medzi veľký okruh investorov, tak takéto výkyvy sa pravdepodobne časom zmiernia a zastabilujú s príchodom zvýšenej likvidity.
V každom prípade príchod stablecoinu USDM do ekosystému Cardano je veľmi pozitívnou informáciou a môže Cardanu pomôcť v širšej adopcii a cenovému rastu.