Cardano sa pripravuje na spustenie riešenia Mithril, ktoré má priniesť zvýšenie efektivity siete a všestrannosti požitia tokenu ADA.

Podľa vyjadrenia Input Output Global (IOG), spoločnosti, ktorá stojí za vývojom blockchainu Cardano (ADA), sa protokol pripravuje na spustenie riešenia Mithril. Toto inovatívne riešenie je navrhnuté na revolúciu v efektívnosti, bezpečnosti a všestrannosti siete. Začiatkom tohto mesiaca IOG potvrdila, že Mithril je momentálne v testovacej fáze a bude postupne spustený v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov. Minulý týždeň tím vývojárov dokončil nasadenie infraštruktúry  na základnej sieti a spustil beta verziu. Tím tiež implementoval nástroj na testovanie záťaže, ktorý porovnáva a meria benchmark výkonnosti agregátora. Vývojári Mithril pracovali na tomto riešení od augusta minulého roka, keď bol jeho koncept prvýkrát predstavený.

Mithril má viacero výhod, ale jeho vývojári na začiatku uvádzali, že účinky riešenia nemusia byť hneď po spustení viditeľné. Čas však pokročil a ukázalo sa, že efekt by mal byť okamžitý. Členovia komunity Cardano boli vyzvaní, aby sa pripojili do Discord skupiny, a aby sa zapojili do testovacej fázy a pomohli tak s poskytnutím spätnej väzby.

Riešenie Mithril je model podpisov, ktorý je založený na tzv. „stake-based signature“ schéme, ktorá je navrhnutá za účelom zlepšenia rýchlosti a efektívnosti synchronizačných časov pre uzly, ktoré sa pripájajú k sieti Cardano.

Konečným cieľom Mithril je urýchliť proces spustenia úplného uzla Cardano (angl. full Cardano node). Tento proces zrýchlenej synchronizácie uzlov prispieva k zvýšeniu bezpečnosti a uľahčeniu decentralizovaného rozhodovania. Synchronizácia uzlov je zvyčajne časovo náročná so špecifickými požiadavkami na softvér a úložisko, ale nové riešenie Mithril túto hru mení a je navrhnuté tak, aby tieto prekážky vstupu znížilo.

Pre sieť Cardano to prináša kombináciu výhod spustenia úplného uzla s jednoduchosťou ako sa spúšťa tzv. ľahký klient, ktorý využíva dôveryhodné zdroje tretích strán.

Okrem prínosu zrýchlenia siete, zvýšenia efektívnosti a bezpečnosti sa od praktických aplikácií Mithril očakáva, že protokol umožní vývojárom navrhovať a nasadzovať ľahkých klientov, mobilné aplikácie, zefektívniť operácie na bočných reťazcoch (angl. Sidechain) a využívať hlasovacie aplikácie a riešenia riadenia, ktoré sú založené na stakingu.

Na základe svojho architektonického návrhu pozostáva Mithril z agregátora, podpisovateľa a klienta. Všetky tieto komponenty spolupracujú, aby priniesli hodnotu a zlepšili efektivitu zavádzania úplného  Cardano uzla.

Agregát Mithril slúži ako harmonizuje aktivity podpisových uzlov, zhromažďuje jednotlivé podpisy od podpisovateľov a spája ich do multipodpisov Mithril pomocou kryptografických primitív. Signatár funguje transparentne nad existujúcimi uzlami Cardano a tiež pomáha pri generovaní párov kľúčov a podpisovaní snímok (angl. Snapshot) stavu blockchainu. Klient Mithril hrá tiež dôležitejšiu úlohu pri uľahčovaní obnovy plného Cardano uzla.

Integrácia Mithril do Cardana potvrdzuje, že sieť vynakladá veľké úsilie na zabezpečenie vysoko decentralizovaných aplikácií (DApps) a podnikových riešení a zároveň zabezpečuje bezproblémovú prevádzku a uspokojuje rastúce požiadavky prosperujúceho ekosystému Cardano, a to všetko v snahe zvýšiť všestrannosť použitia natívneho tokenu ADA.