Cardano pripravuje update Hydra

Podľa informácie, ktorú v pondelok zverejnila spoločnosť Cardano Foundation, tak počet peňaženiek Cardano (ADA) prekročil hranicu 2 miliónov, pričom sieť Cardano dosiahla predchádzajúci míľnik 1 milión ADA peňaženiek len 22. mája 2021.

Počas tohto obdobia Cardano Foundation úspešne implementovala hard-fork Alonzo, ktorý umožnil vytváranie inteligentných zmlúv v jej sieti. Počas uplynulého obdobia Charles Hoskinson, zakladateľ spoločnosti Cardano, presunul svoju pozornosť na zvýšenie adopcie blockchain technológie v Afrike. Prostredníctvom tweetu, zverejnil informáciu, že 5 miliónov študentov v Etiópii dostalo digitálne ID spojené s ich akademickými záznamami. Tieto ich ID sú založené práve na blockchaine Cardano. Technologický vývoj spoločnosti Cardano však naberá tempo aj po hard-forku Alonzo. Počas sobotňajšieho otvoreného video mítingu s názvom „Opýtaj sa ma na čokoľvek“, sa priaznivci Cardano opýtali Hoskinsona na pokrok týkajúci sa riešenia škálovania na druhej vrstve, ktoré nesie názov Hydra. Na otázku Hoskinson odpovedal: „Rozširujeme naše zdroje, ktoré vyvíjajú Hydru a snažíme sa nájsť a pripojiť ďalšie tímy, aby sme mohli pracovať na vývoji paralelne, nakoľko sa z nášho pohľadu jedná o vysokú komerčnú prioritu. Bude veľmi dôležité, aby sme boli schopní škálovať veľké množstvo transakcií, ktoré budú pochádzať zo všetkých aplikácií prichádzajúcich na platformu Cardano.“

Riešenia na druhej vrstve fungujú nad zavedeným a overeným protokolom, s cieľom zlepšiť výkon siete. Medzitým sharding (štiepenie blockchainu na monožstvo častí, ktoré zvýši škálovateľnosť a rýchlosť transakcií a inteligentných zmlúv v sieti) v kontexte Cardana zahŕňa nasmerovanie transakcií mimo reťazec do tzv. staking poolov (vkladových fondov), alebo do tzv. Hydra nodov (uzlov). Ak predpokladáme, že každý uzol Hydry dokáže spracovať 1.000 transakcií za sekundu a existuje 1.000 takýchto uzlov, tak v takom prípade by celá sieť Cardano dokázala spracovať až 1 milión transakcií za sekundu, za predpokladu lineárneho škálovania. Projekt Hydra prechádza vývojom, zatiaľ bez presného dátumu spustenia.