Cardano prináša do krypto sveta zaujímavé nápady, tvrdí Vitalik Buterin, zakladateľ kryptomeny Ethereum

Zakladateľ spoločnosti Ethereum Vitalik Buterin uviedol, že Cardano (ADA), piata najväčšia kryptomena, prináša do krypto priestoru nové nápady.

V rozhovore s Lexom Fridmanom, výskumníkom a vedcom z oblasti umelej inteligencie, Buterin poznamenal, že od IOHK (Input Output Hong Kong) - blockchainovej výskumnej spoločnosti, ktorá stojí za vývojom platformy Cardano, prichádzajú „zaujímavé nápady a riešenia“.

Vitalik Buterin vo svojom rozhovore uviedol: „Určite majú veľmi zaujímavé nápady. Myslím si, že Cardano prichádza s trochu iným prístupom ako Ethereum, pretože Cardano skutočne kladie veľký dôraz na akademické dôkazy pre každý jeden krok vývoja, zatiaľ čo Ethereum má tendenciu kráčať vo vývoji heuteristicky, čo znamená hľadanie nových vedeckých poznatkov, ktoré spočívajú vo vyhľadávaní a hodnotení všetkých dostupných podkladov. Čiastočne je to preto, že Ethereum sa snaží robiť veci rýchlejšie. Existujú však veľmi zaujímavé postupy, ktoré vychádzajú z riešenia a vývoja IOHK.“

Tvorca Etherea však tiež uviedol, že hlboký a dôsledný akademický prístup, ktorý bol prijatý pri vývoji Cardana je „preceňovaný“, pretože sa zameriava skôr na prekonávanie nedostatkov v protokole, ako na vonkajšie riziká.

Ďalej uviedol, že si myslí, že prehnaná dôslednosť, je často príčinou toho, že protokoly zlyhávajú. Podľa Buterina, je väčšie a dôležitejšie množstvo zlyhaní, ktoré sa nachádzajú mimo modelu, ako počet zlyhaní, ktoré sa vyskytujú vo vnútri modelu.

Podľa jeho názoru konečný produkt, ktorý vychádza z hlbokého a dôsledného akademického výskumu nie je častokrát určený na bežné používanie ľuďmi. Akademický prístup podľa neho končí v podstate optimalizáciou pre ľudí v akademickom systéme.

Podľa tvorcu platformy Ethereum je konkurencia medzi blockchainmi zdravá, pretože nedostatky jedného poskytujú skúsenosti a možnosti vzdelávania pre tých druhých.

Na záver uviedol: „Vieme, že existuje veľká pravdepodobnosť, že spôsob, akým ekosystém Ethereum pristupuje k niektorým veciam, môže byť problematický, alebo dokonca úplne nesprávny. Ak existujú ďalšie ekosystémy, alebo rôzne princípy, ktoré to robia lepšie alebo efektívnejšie, tak sa môžeme sa od nich poučiť. “