Cardano predstavilo plán zavedenia inteligentných zmlúv

Na poslednom stretnutí Cardano 360 generálny riaditeľ IOHK Charles Hoskinson predstavil plán spustenia aktualizácie s názvom Alonzo, ktorý má priniesť inteligentné zmluvy pre v súčasnosti štvrtý najväčší blockchain.

Podľa predstaveného plánu by mohla byť testovacia sieť Alonzo spustená už budúci mesiac, čo umožní po prvýkrát vývojárom nasadiť inteligentné zmluvy na sieti testnet Cardano.

Následne v júni dôjde po mesiacoch testovania k zmrazeniu, ktoré naštartuje spustenie hard forku.

Na základe vyjadrenia Charlesa Hoskinsona mnoho nových aplikácií by tak mohlo byť spustených v hlavnej siete Alonzo, už v auguste.

Vývojári Cardano už predstavili aplikáciu napísanú v programovacom jazyku Plutus, ktorá umožňuje výmenu tokenov, čo potenciálne môže byť konkurenciou pre decentralizované burzy ako napríklad Uniswap, ktoré sú založené na sieti Ethereum. Uvedená skutočnosť bude posledným krokom pre spustenie éry Goguen.

Cardano za posledných pár mesiacov spustilo dve aktualizácie. Prvá aktualizácia protokolu bola známa ako hard fork Allegra, ktorá bola spustená v decembri 2020 a umožňuje uzamykanie tokenov. Druhá aktualizácia s názvom hard fork Mary, priniesla do blockchainu Cardano natívne aktíva. Aktualizácia Alonzo tak bude posledným kúskom skladačky, ktorá umožní blockchainu Cardano vstúpiť do éry Goguen.