Cardano oslavuje úspešný Vasil Hard Fork na testnete YoloNet

V utorok, 23. augusta, urobilo Cardano obrovský krok na ceste k dlho očakávanému hard forku Vasil na hlavnej sieti. 10. decembra 2021 Charles Hoskinson, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Input Output Global („IOG“), spoločnosti zodpovednej za výskum a vývoj Cardano, vysvetlil, že sa chystá oceniť svojho bulharského priateľa, vývojára a rešpektovaného člena komunity Cardano, Vasila Dabova, ktorý zomrel v Plovdive 3. decembra 2021, po dlhom boji s pľúcnou embóliou. Na pamiatku bol nasledujúci hard fork kombinátor (HFC) pomenovaný Vasil.  HFC umožňuje, aby blockchain sieť bola schopná plynulo prejsť a nasadiť hard fork v predstihu.

19. augusta vytvorila Input Output Global (IOG) novú verejnú testovaciu sieť „YoloNet“, kde sa začalo testovanie staking poolov (SPO) v prostredí so zmiešanými uzlami. Dôvod, prečo SPO požiadali IOG o vytvorenie YoloNet, bol ten, že členovia komunity mali pocit, že by mala existovať nová verejná testovacia sieť, ktorá bude simulovať zmiešané prostredie uzlov, ktoré existuje na hlavnej sieti. Presnejšie povedané, chceli sa uistiť, že uzly s vydaním verzie 1.34.1, 1.35.2 a 1.35.3 môžu koexistovať.

Adam Dean, ktorý je bývalým SPO a zároveň spoluzakladateľom Buffy Bot Publishing, oznámil pre komunitu Cardano výbornú správu, v ktorej sa uvádza, že na testnete YoloNet došlo k HFC, čo znamená, že viac ako 75% uzlov v tejto sieti beží vo verzii 1.35.3.

Dean uviedoll, že v čase, keď bude 75% uzlov hlavnej siete vo verzii 1.35.3, tak sa vykoná záverečný test hard forku na testovacej sieti „Pre-Production“, ktorá sa snaží čo najviac odzrkadľovať nastavenia hlavnej siete. Následne môže byť naplánovaný hard fork na hlavnej sieti, čo by podľa jeho očakávania mohlo byť v prvej polovici septembra. Podľa analytickej platformy „Network Health“ Cardano PoolTool, aktuálne už 36% uzlov hlavnej siete Cardano používa verziu 1.35.3.

Rick McCracken, prevádzkovateľ staking poolu „Digital Fortress“ dnes optimizmus trochu pribrzdil, keď zverejnil, že na presnosť údajov a na kontrolu hranice 75% pre spustenie kombinátora hard forku Vasil (HFC) je dôležité sa pozrieť prostredníctvom grafu „Blocks Protocol Version“ a nie len prostredníctvom „Nodes Reporting Version“, pretože tabuľka "Nodes Reporting Version" je len vzorkou asi 400 producentov blokov z 3000, takže nie je až taká presná.

https://pooltool.io/networkhealth