Cardano lídrom v roku 2022 podľa vývojovej aktivity. Za ním nasledujú Polkadot, Cosmos, Ethereum...

Podľa výsledkov analytickej spoločnosti Santiment bol najaktívnejším blockchainom podľa vývojovej aktivity v roku 2022 blockchainový protokol Cardano.

Výsledky vývojovej aktivity projektu sú uložené vo verejných úložiskách GitHub. Vývojárske produkty, ktoré sú vykonávané súkromnými spoločnosťami sú zvyčajne uložené v súkromných úložiskách, sú pred verejnosťou skryté a nemožno ich sledovať. V krypte sú však vytvárané produkty s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý je komukoľvek dostupný a sú uložené vo verejných úložiskách kvôli transparentnosti, takže metrika vývojárskej aktivity má silnú výpovednú hodnotu. Jednoducho povedané, ukazovateľ „Development Activity“ možno použiť na meranie záväzku projektu vytvoriť funkčný produkt a neustále vylepšovať jeho funkcie.

Tento míľnik je pre sieť Cardano veľmi pozoruhodný, ak vezmeme do úvahy, že rok 2022 bol väčšinou naplnený neustálym poklesom cien a súčasný medvedí trh zabrzdil rast mnohých protokolov. Je dôležité tiež povedať, že Cardano bolo vývojársky najaktívnejším blockchainovým protokolom aj v roku 2021. Kľúčové sieťové aktivity spoločnosti Cardano zaznamenali v roku 2022 výrazný rast, pričom funkcia inteligentných zmlúv predstavovala v porovnaní s rokom 2021 mieru rastu 394% a k 16. decembru dosiahla míľnik 4.445 zmlúv. Počet peňaženiek v sieti Cardano prekročil 3,8 milióna, čo je nárast o 47% v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Za Cardanom skončili blockchainy Polkadot (DOT), Cosmos (ATOM), Ethereum (ETH), InternetComputer (ICP), Elrond (EGLD), Flow (FLOW), Optimism (OP), Aptos (APT) a Polygon (MATIC). Naproti tomu výrazný pokles vývojovej aktivity zaznamenal projekt Solana.

Santiment vo svojom blogovom príspevku uviedol, že rok 2023 by pre Cardano mohol byť aj z pohľadu ceny natívneho tokenu ADA výrazne zaujímavejší, nakoľko podľa nich je Cardano v súčasnosti výrazne podhodnotené, predajný tlak sa znižuje a zároveň došlo k výraznému poklesu objemu obchodovania na trhu s tokenmi ADA. Tieto ukazovatele zvyčajne signalizujú silný obrat na trhu s kryptomenami.

Tento trend sa postupne pretavuje aj do celého krypto trhu a obchodné medvede postupne strácajú na svojej sile. S príchodom Nového roku môže nastať podľa vyjadrení ešte pokles, počas ktorého „slabé ruky“ opustia trh a býčí trend by tak mohol odštartovať. Do úvahy je samozrejme potrebné vziať aj viacero makroekonomických faktorov, ktoré vplývajú na celkovú ekonomickú situáciu v spoločnosti.

Aktuálna cena kryptomeny Cardano (ADA) sa podľa CoinMarketCap pohybuje okolo cenovej úrovne 0,246 USD a podľa trhovej kapitalizácie patrí medzi štyri najlepšie altcoiny.