Cardano – integrácia Hyperledger Firefly pre škálovanie

Charles Hoskinson, generálny riaditeľ IOHK, v nedávnej diskusii na platforme X poodhalil plány ekosystému Cardano na integráciu so systémom Hyperledger Firefly, ktorý je navrhnutý pre podnikové dátové toky. Túto integráciu podnietil tweet Chrisa O’Connora, spoluzakladateľa Cardano Ghost Fund DAO, ktorý zdôraznil dôležitosť škálovateľných riešení v rámci ekosystému Cardano. Cieľom tejto integrácie je posúdiť jej vhodnosť pre prevádzkovateľov podielových fondov Cardano (SPO – Stake Pool Operation).

Chris O'Connor už predtým spomenul koncept „SuperNodes“ v rámci ekosystému Cardano s odkazom na predchádzajúci rozhovor s Hoskinsonom, kde diskutovali o Hyperledger Firefly a jeho potenciálnych aplikáciách. Okrem toho sa predpokladá, že SuperNodes prispejú k škálovaniu Cardano a jeho partnerského reťazca, off-chain modelov, Hydra, Mithril a roll-up modelov. Okrem toho O'Connor tiež zdieľal blogový príspevok s podrobnosťami o Hyperledger Firefly a zdôraznil jeho potenciál na vytváranie aplikácií pre viaceré strany. Cardano, ako overená blockchainová platforma, sa pri overovaní transakcií a zaistení bezpečnosti siete vo veľkej miere spolieha na SPO. Medzitým Hyperledger Firefly je open-source projekt, ktorý má za cieľ zefektívniť vývoj decentralizovaných blockchain aplikácií pre podniky a poskytuje štandardizovaný rámec pre budovanie systémov viacerých strán, čo umožňuje vývojárom zamerať sa skôr na obchodnú logiku než na zložitú infraštruktúru. Dôslednou integráciou a dôkladným testovaním Hyperledger Firefly sa IOHK snaží vyhodnotiť jeho kompatibilitu s potrebami Cardano SPO. Ak sa toto úsilie ukáže ako úspešné, tak integrácia by mohla pripraviť cestu pre ľahší mechanizmus konsenzu pre Cardano, čo by potenciálne zvýšilo škálovateľnosť pre SPO aj používateľov.

Cardano svojou aktivitou v oblasti integrácie Hyperledger Firefly podčiarkuje svoj záväzok skúmať inovatívne riešenia pre škálovateľnosť v rámci svojho ekosystému, čo by mohlo mať veľký význam pre jeho budúci vývoj a adopciu.

Cardano fireflyjpg

Podľa zverejnených údajov Cardano (ADA) tiež dosahuje významné postavenie v oblasti vývojárskej aktivity, kde sa s pravidelnosťou umiestňuje na čele rebríčka všetkých kryptomen. Cardano zaznamenalo nárast aj v oblasti sieťovej aktivity. DEX platforma Danogo, v reporte uvádza nárast počtu aktívnych peňaženiek, ktorý v poslednom mesiaci stúpol na viac ako 600.000 aktívnych peňaženiek, čo signalizuje zvýšenú adopciu zo strany používateľov. Táto trajektória rastu počtu aktívnych peňaženiek nešla lineárne a preto je obrat zrejmý, ak vezmeme do úvahy najnižší počet aktívnych peňaženiek na tejto DEX platforme, ktorý bol 25. septembra 2023, keď počet klesol na 297.268 aktívnych peňaženiek.

Údaje z platformy Danogo poskytujú aj informácie o správaní sa používateľov v sieti Cardano. Za posledný týždeň platforma zaznamenala viac ako 212.000 aktívnych adries, pričom 12. marca bol počet aktívnych adries približne 44.100.

Ďalším zaujímavým údajom je interakcia s decentralizovanými aplikáciami (dApps) postavenými na blockchaine Cardano. Indigo Protocol je v súčasnosti lídrom medzi dApps v ekosystéme Cardano z hľadiska celkovej uzamknutej hodnoty (TVL) v rámci protokolu DeFi s uzamknutou hodnotou vo výške viac než 167 miliónov USD. Napriek svojej dominancii v TVL prekonáva Indigo Protocol v inej metrike protokol Minswap. Minswap sa oproti Indigo Protocolu môže pochváliť v priemere počtom až 30.677 aktívnych peňaženiek v porovnaní s 1.794 peňaženkami v protokole Indigo za posledných 30 dní. Tieto údaje naznačujú, že zatiaľ čo protokol Indigo priťahuje značné investície, tak protokol Minswap má väčšiu a aktívnejšiu používateľskú základňu.

ADA sa momentálne obchoduje za 0,786 USD a mnoho používateľov a obchodníkov sa pozerá na hodnotu 0,80  USD až 1,30 USD. Cardano sa podľa trhovej kapitalizácie nachádza na 9. mieste všetkých kryptomien. Niektorí analytici sa domnievajú, že ADA by na vrchole býčej cesty mohla dosiahnuť hodnotu až 10 USD.  

Vývojový tím Cardano aktívne rieši strategické partnerstvá a zavádza nové produkty a služby. Cieľom týchto iniciatív je udržať dynamiku rastu siete, zvýšiť jej mieru adopcie a zvýšiť cenu jeho natívneho tokenu ADA.

 

Zdroj: Cardano, FXCryptonews