Cardano, Bitcoin, Ethereum – čaká nás klasická, septembrová, cenová korekcia?

Cardano

Po prudkom raste ceny o viac než 100% v 3Q 2021 je Cardano podľa technickej analýzy aktuálne v takzvanom medveďom kline.

Medvedí výhľad je u ceny Cardano (ADA) vidieť aj podľa denného technického indikátora – indexu relatívnej sily RSI (angl. Relative Strength Index), ktorý aktuálne odráža prekúpené nálady na trhu. Eufória z dokončenia integrácie funkcie inteligentných zmlúv na blockchaine Cardano, vyhnala cenu ADA vysoko a aktivovala tým klasický medvedí vzorec, ktorý hrozí cenovým prepadom o 15% - 25%.  

Rastúci klin (angl. rising wedge), spravidla vyvoláva medvedí obrat, ktorý musí byť potvrdený objemným prerazením hranice klinu smerom pod dolnú trendovú čiaru. Táto technická formácia je dokončená vtedy, keď predávajúci získajú prevahu nad kupujúcimi, takže cena klesne pod líniu podpory (angl. supportu). Hneď ako sa dosiahne cieľová zóna poklesu, tak sa ukáže, či sa Cardano odtiaľto odrazí naspäť, alebo sa chystá na ďalšie pokračovanie smerom nadol. Cieľ prepadu sa môže zastaviť na cene blízko 2,24 dolára, čo by znamenalo 25% prepad z maximálnej ceny 2,97 dolára, ktorú dosiahlo Cardano na burze Binance.  Po spustení inteligentných zmlúv na blockchaine Cardano, môže nastať „populárny efekt“, ktorý vraví „kupujte fámu a predávajte správu“. To znamená, že investovať je potrebné vtedy, keď sa jedná ešte o fámu a keď sa fáma stane skutočnosťou, tak je potrebné investíciu predať a počkať si na následný pokles a opäť nakúpiť.

Analytik trhu s kryptomenami Lark Davis poznamenal, že ak sa kryptomene Cardano podarí dosiahnuť rovnaký trhový strop, ako má Ethereum, tak cena ADA sa zvýši na hodnotu 10 dolárov za jeden token ADA. V ekosystémoch inteligentných zmlúv však na zosadenie jasného lídra, ktorým je Ethereum, čaká viacero hráčov, ako napríklad Polygon, Solana, Polkadot, Terra, Avalanche, Zilliqa, Elrond, ktoré sa tiež snažia získať svoj podiel na trhu decentralizovaných financií.

Bitcoin

Podľa analytických údajov spoločnosti Glassnode zaznamenali digitálne burzy minulý týždeň výrazný príliv Bitcoinov po výraznom odlive, ktorý bol v júli 2021. Uvedený fakt zvyčajne znamená, že investori, chcú znížiť svoje riziko a vybrať svoje zisky. Bitcoin začiatkom tohto týždňa prvýkrát za posledných 13 týždňov prekročil cenovú úroveň 50.000 dolárov. V súčasnej dobe sa najväčšia kryptomena na svete obchoduje blízko úrovne 49.000 dolárov s trhovou kapitalizáciou viac ako 930 miliárd dolárov. Napriek nedávnemu nárastu cien zostal počet transakcií na historicky veľmi nízkych úrovniach, a to medzi 175.000 a 200.000 transakcií za deň. Bitcoin vo svojom vzostupnom trende aktuálne testuje hodnotu cenového odporu na hodnote 50.000 dolárov a aj keď cenový rast bol zamietnutý, tak niektorí analytici tvrdia, že výhodné nákupy BTC už „odišli“. Podľa ich vyjadrení tu boli 3 mesiace, ktoré boli vhodné na nákup. Zamietnutie rastu ceny Bitcoinu na hladine 50.000 dolárov naznačuje korekciu smerom nadol k cene 47.800 dolárov až 46.000 dolárov, kde sa nachádza úroveň podpory. Najbližším mesiacom je september a ten je pre kryptomeny z historického pohľadu na grafy, veľmi často mesiacom cenových poklesov, takže ani pokles BTC smerom k cene 43.000 dolárov v septembri nemusí byť nič prekvapujúce. Ťažiari bitcoinov v auguste 2021 zaznamenali nárast tržieb, pretože celková miera hash rate (výpočtového výkonu) sa zvýšila z 90 EH/s na 112,5 EH/s. Príjmy bitcoinových ťažiarov sa tak zvýšili o 57%, čo je hodnota, ktorá je veľmi podobná tej, ktorá bola pred „veľkou migráciou ťažiarov“ z Číny do iných krajín.

Ethereum

Cena kryptomeny Ethereum bola v konsolidácii po tom, ako prišiel nárast 7. augusta, ktorý vyšvihol cenu vysoko nad 3.200 dolárov. Od tej doby sa cena ETH otáča naspäť a akékoľvek pokusy o posun ceny vyššie stroskotali na cenovej úrovni odporu 3.375 dolárov.

Ak cena Bitcoinu bude klesať, tak je pravdepodobné, že stiahne so sebou aj cenu Etherea. Ak Ethereum neudrží psychologickú úroveň 3.000 dolárov, tak to môže u investorov vyvolať „strach“ a výpredaj, ktorý môže cenu ETH stiahnuť k hodnote okolo 2750 alebo nižšie.