Cardano a Solana, konkurenti Ethereum, na svojich najvyšších historických cenách

Cena krytomeny Cardano je aktuálne najvyššia v histórii, akú Cardano (ADA) vo svojej histórii dosiahlo. Cardano podľa trhovej kapitalizácie je aktuálne treťou najcennejšou kryptomenou.  

Údaje od poskytovateľa analytických údajov Messari ukazujú, že ADA s trhovou kapitalizáciou v hodnote 80,7 miliardy dolárov preskočila v súčasnosti štvrtú kryptomenu v poradí, ktorou je Binance coin (BNB) s hodnotou 72,1 miliardy dolárov. Cena ADA sa v priebehu posledných dní zvýšila o 19% a oproti cene z 21. júla, ktorá bola na úrovni 1 dolára, je aktuálne o 150% vyššie.

Vysoké úrovne denného objemu kupujúcich, najviac od konca mája, signalizujú silný dopyt po tejto kryptomene a o presvedčení správneho trendu Cardano (ADA).

Podľa údajov sa zdá, že aktualizácia Alonzo, ktorá prichádza na sieť Cardano, má významný vplyv na sentiment investorov a na rastúci dopyt. Cieľom inovácie je zavedenie funkcií inteligentných zmlúv a riešenie toho, čo kritici kryptomeny Cardano dlhodobo považovali za jeden z najväčších nedostatkov tejto siete.

Cardano prešlo od roku 2017 vývojom od prvej vývojovej éry s názvom Byron a následne druhou érou s názvom Shelly, ktorá priniesla do siete decentralizáciu a možnosť delegovania vkladov v konsenze proof of stake. Tretia vývojová éra s názvom Goguen prináša na platformu Cardano inteligentné zmluvy. Spustenie inteligentných zmlúv je očakávané 12. septembra 2021.

Ďalším konkurentom kryptomeny Ethereum, je Solana. Kryptomena Solana rovnako ako Cardano dosiahla svoju historicky najvyššiu úroveň.

Po krátkom vstupe do prvej desiatky kryptomien podľa trhovej kapitalizácie začiatkom tohto týždňa, dosiahla kryptomena Solana (SOL) podľa analytických údajov spoločnosti Nomics nové ATH, ktorým je cena 78,63 dolára.

Cena Solany odvtedy trochu klesla a aktuálne je na úrovni 76,38 dolára. Pred dvoma týždňami sa cena kryptomeny Solany hýbala na úrovni okolo 40 dolárov, takže za posledných štrnásť dní SOL raketovo vyletela asi o 100%. Vplyv na tento rast mala najmä séria pozitívnych správ v súvislosti so sférou decentralizovaných financií (DeFi) a NFT.

Minulý týždeň bolo spustené na blockchaine Solana NFT Degenerate Ape Academy. Tieto digitálne zberateľské predmety sa vypredali do ôsmich minút. Najdrahší digitálny zberateľský predmet sa predal za 100.001 SOL, čo v čase predaja znamenalo cenu cca 6,2 milióna dolárov.

Solana je niekedy rovnako ako Cardano nazývaná, ako „Ethereum killer“, a to predovšetkým preto, že blockchain spoločnosti Solana aj Cardano ponúkajú v súčasnej dobe väčšiu škálovateľnosť ako Ethereum.