Cardano a Polkadot na čele „staking“ kapitalizácie

Staking je metóda, ktorá poskytuje sieti kryptoaktív zabezpečenie a efektivitu. Využíva sa v sieti, kde je algoritmus zhody (konsenzus) postavený na princípe Proof of Stake. Jednoducho povedané sa jedná spôsob uzamknutia kryptomien (úročenie), ktoré predstavuje možnosť pasívneho príjmu a to z dôvodu toho, že vlastníte určitú kryptomenu a ste ochotní ju v danej sieti „uzamknúť“.

Zatiaľ čo Cardano (ADA) a Polkadot (DOT) rozširujú svoju staking dominanciu, tak kryptomena Tezos sa v tejto oblasti prepadla mimo z top 10.

Podľa údajov spoločnosti StakingRewards je blockchainová sieť Cardano v súčasnosti číslom jeden, čo sa týka uzamknutej hodnoty, pričom na zabezpečenie siete je vyčlenených približne 26,4 miliardy dolárov. Keďže celková trhová kapitalizácia Cardano predstavuje 36,6 miliárd dolárov, tak v súčasnosti je takmer 73% mincí ADA uzamknutých. Podľa StakingRewards je ročná odmena v sieti Cardano aktuálne vo výške 7,22%.

Druhou najväčšou kryptomenou staking dominancie je Polkadot s uzamknutou hodnotou 22,7 miliárd dolárov v minciach DOT, čo predstavuje 64% jeho zásoby. Priemerné ročné odmeny za uzamknuté mince DOT sa aktuálne odhadujú na viac ako 13%.

Platformy Cardano a Polkadot v súčasnosti predstavujú 7,9% zo 620,6 miliárd dolárov, ktoré sú v kryptoaktívach, a ktoré je možné v kryptosvete „stakovať“.

Zatiaľ čo Polkadot a Cardano v tejto oblasti dlhodobo dominujú, tak u ďalších kryptomien došlo v poslednej dobe k zmene poradia.

Solana (SOL) aktuálne prekonala Ethereum (Eth2) a v súčasnosti je na treťom mieste s uzamknutým kapitálom vo výške 9,4 miliárd dolárov. Priemerné ročné odmeny za uzamknuté mince SOL sú aktuálne na hodnote 11% ročne. Odmeny Eth2 sú aktuálne vo výške 7%.

Niekdajší „staking“ kráľ Tezos klesol až na 11. miesto s uzamknutou kapitalizáciou 3,5 miliardy dolárov a odmenami 5,5%.

Medzi ďalšie blockchainové siete, ktoré sa nachádzajú v rebríčku Top10 sú Avalanche, Algorand, USD Coin, Terra, Binance Smart Chain a Tron.

Aktuálne údaje sú uvedené na https://www.stakingrewards.com/