Cardano úspešne spustilo hard-fork Alonzo a prináša inteligentné zmluvy

Spoločnosť Cardano úspešne spustila hard-fork Alonzo a nasadila na svoju hlavnú sieť funkcionalitu inteligentných zmlúv Plutus.  Týmto krokom v podstate začína pre Cardano nová éra s názvom Goguen.

Hardfork sa uskutočnil v nedeľu o 21:44 UTC v 290 Epoche, čím Cardano v podstate predstavilo novú sieť, do ktorej bol integrovaný skript Plutus pre programovanie inteligentných zmlúv.

Inovácia, ktorú priniesol hard-for Alonzo prináša na Cardano možnosti, ktoré umožnia množstvo nových prípadov použitia, ako sú napríklad decentralizované financie (DeFi). Je však veľmi pravdepodobné, že bude ešte nejaký čas trvať, kým sieť bude hostiteľom prosperujúceho ekosystému decentralizovaných aplikácií (dApps) a to najmä z počiatočných obáv zo škálovania.

Pred samotným hard-forkom sa v krypto sfére šírili viaceré dezinformácie ohľadom funkcionality inteligentných zmlúv na platforme Cardano. Napríklad decentralizovaná burza Minswap založená na Cardane sa dostala do problémov v dôsledku problémov so súbežnosťou siete, keď minulý týždeň testovala inteligentné zmluvy. Problémy so súbežnosťou sa pripisovali transakčnému modelu spracovania transakcií ((eUTXO) na sieti Cardano, ktorý je podobný ako u Bitcoinu. Chyba však bola na strane spoločnosti Miniswap, nakoľko na rozdiel od modelu „Account base model Ethereum“, si spôsob písania softvéru kontraktov vyžaduje odlišný prístup. Charles Hoskinson, zakladateľ Cardano vo svojom vystúpení zdôraznil, že absolútnym základom, je pochopiť tieto rozdiely. Skúseným vývojárom by tieto zmeny nemali spôsobovať žiadne problémy a IOHK, spoločnosť, ktorá stojí za vývojom Cardano uviedla, že napriek tomu pomôže vývojárom Ethereum a predstaví v najbližšom období nové funkcie, ktoré uľahčia a zjednodušia písanie softvéru v prostredí Plutus. Riaditeľ marketingového oddelenia IOHK, Tim Harrison, zároveň uviedol, že v najbližších dňoch nie je dobré mať príliš veľké očakávania, pretože vývojári si najprv musia zvyknúť na nové prostredie. Zároveň tiež upozornil na to, že nie všetko, čo vznikne na blockchaine Cardano musí byť automaticky na 100% bezpečné. Stále je to o vývojároch a môže sa stať, že z dôvodu vývojárskych chýb pri písaní kódov, alebo úmyselne môžu vzniknúť chybné projekty. Toto samotný blockchain nedokáže vyriešiť a preto upozornil ľudí, aby boli najmä z počiatku obozretní.

Tímy z projektov, ako sú SundaeSwap, Maladex a OccamFi, už začali pracovať na riešeniach škálovania pre Cardano, aby dosiahli adekvátnu súbežnosť pre svoje decentralizované aplikácie (dApps). Podľa vyjadrenia predstaviteľov spoločností, ktoré stoja za týmito projektami, tak veria, že po implementácii riešenia bude sieť podporovať prosperujúci ekosystém decentralizovaných financií. Očakáva sa, že decentralizované burzy, lunchpad-y a trhy NFT budú uvedené do prevádzky v nasledujúcich mesiacoch. „Lunchpads“ sú v jednoduchosti povedané, akési krypto spúšťače, ktoré preklenujú priepasť medzi investormi a sľubnými krypto projektami v počiatočnom štádiu, čo umožňuje investovať do projektov v ich počiatočnom štádiu, ešte pred uvedením na trh. Prináša to celému krypto priestoru ďalšiu významnú hodnotu.

Spustením éry Goguen sa vývoj na Cardano zďaleka nekončí. Po ukončení éry Goguen nasleduje ešte éra Basho, ktorá prinesie do ekosystému Cardano vylepšenie škálovania tak, aby sieť Cardano mohla využívať miliarda ľudí po celom svete a zároveň éra Voltaire, ktorá prinesie decentralizované riadenie a vedenie siete Cardano, čím decentralizovaná komunita bude sama spoločne rozhodovať o všetkom dôležitom, čo sa na sieti v budúcnosti udeje. V jednoduchosti to znamená to, že každý držiteľ kryptomeny ADA (Cardano) bude mať hlas a bude môcť hlasovať o ďalšom vývoji ekosystému.

Ako dokáže Cardano konkurovať najmä Ethereu, najväčšiemu ekosystému decentralizovaných financí, však ukáže až čas.

Cena kryptomeny Cardano v posledných týždňoch zaznamenala zaujímavý nárast a dnes sa obchoduje za 2,40 USD. Trhová kapitalizácia aktuálne tretej najväčšej kryptomeny je 76,8 miliardy dolárov.