Busan, druhé najľudnatejšie mesto v Južnej Kórei, plánuje využiť Ethereum a Cosmos pre svoj projekt „Blockchain City“

Miestna správa potvrdila, že Busan, druhé najľudnatejšie mesto v Južnej Kórei, plánuje využiť Ethereum a Cosmos pre svoj projekt „Blockchain City“. Ázijské mesto už nejaký čas rozvíja svoje blockchainové schopnosti a v blízkej budúcnosti plánuje svoje úsilie zdvojnásobiť.

V správe sa uvádza, že sa očakáva, že projekt bude dokončený do roku 2026 ako súčasť tzv. „Busan Digital Asset Exchange (BDAE) & Future Schedule Plan“. Juhokórejské mesto experimentovalo s rôznymi implementáciami blockchainových technológií. Busan hľadá spôsoby, ako ponúkať služby prostredníctvom digitálneho sveta môžu firmy fungovať na blockchaine. Experimenty však narazili na prekážku v dôsledku rozdielov medzi rôznymi sieťami a užívateľským prostredím, ktoré nie je dostatočne pohodlné.  

Používatelia kryptomien vedia, že spôsob fungovania na sieti Ethereum a jeho mnohých bočných reťazcoch sa výrazne líši od aplikácií bežiacich napríklad na sieťach Cosmos, Cardano, Tezos, Solana a iných. Tieto blockchainy majú rôzne transakčné náklady, rýchlosť a vyžadujú určité nástroje, na ktoré si ľudia ťažko zvykajú, keďže ich je mnoho.

Preto sa mesto Busan rozhodlo sústrediť na blockchain Ethereum a Cosmos, aby štandardizoval svoje blockchainové iniciatívy. Implementácia tohto „Blockchain City“ bude stáť približne 100 miliárd kórejských wonov alebo 74 miliónov amerických dolárov. Podľa správy bol projekt spustený v novembri 2022, ale ešte stále nie je v stave, že by bola prevádzka tohto systému spustená. Spoločnosť Busan Digital Asset Exchange (BDAE) zverejní svoje obchodné plány na nadchádzajúcom podujatí v novembri.

Obchodné miesta budú používateľom umožňovať prístup ku komoditám, surovinám a iným aktívam prostredníctvom tokenizovaných produktov. Z dlhodobého hľadiska plánuje BDAE ponúkať aj prístup k ďalším aktívam, vrátane tokenizovaných globálnych práv duševného vlastníctva. Tokenizované aktíva a súvisiace finančné produkty si získavajú pozornosť z rôznych sektorov. Banky, burzy a poskytovatelia finančných služieb zaznamenali potenciálne výhody implementácie týchto produktov.

V dokumente zverejnenom 8. septembra Federálny rezervný systém USA (Fed) uviedol nasledujúce informácie o potenciálnych výhodách tokenizácie: „Programovateľnosť kryptotokenov a schopnosť využívať inteligentné zmluvy umožňuje spustiť ďalšie funkcie, ktoré možno vložiť do tokenizovaného aktíva, čo môže byť prínosom aj pre trhy s podkladovými referenčnými aktívami. Napríklad mechanizmy na úsporu likvidity by sa mohli implementovať pri vysporiadaní tokenizovaného aktíva, aj keď nie sú implementovateľné pre jeho náprotivok v reálnom svete. Tieto atribúty môžu znížiť bariéry vstupu pre širšiu skupinu investorov, čo vedie k väčšej konkurencieschopnosti a likvidite na trhoch a lepšej prehľadnosti o cenách.

Okrem „Blockchain City“ a BDAE, Busan spustí blockchainový inovačný fond. Iniciatíva podporí rozvoj technológie blockchain a súvisiacej infraštruktúry.