Buduje si Cardano pozíciu a konsoliduje pred strmým rastom ceny?

ADA, natívny token platformy Cardano, zaznamenal pokles o 19,2% za posledný mesiac. Analytici sa však domnievajú, že pokles ADA na súčasnú hodnotu dáva Cardano do vhodnej pozície pre potenciálny cenový zlom a rast. Renomovaný kryptomenový analytik Ali Martinez na platforme X zdôraznil, že cenový pohyb ADA odzrkadľuje vzory cenových pohybov, ktoré boli pozorované medzi rokmi 2018 a 2021. Táto podobnosť naznačuje, že ADA môže momentálne ešte stále pokračovať v konsolidácii v rozmedzí 0,55 až 0,80 USD. Pri súčasnej obchodnej cene 0,56 USD za token Martinez očakáva ešte niekoľko týždňov konsolidácie pred prudkým nárastom ceny smerom k hranici 1,7 USD. Martinez tvrdí, že Cardano je presne tam, kde má byť a pred cieľom 1,70 USD správne konsoliduje. Táto konsolidačná fáza by mohla pripraviť pôdu pre ďalší následný rast až na hodnotu 5 USD.

ADA grafpng

Podobný býčí názor má aj kryptoanalytik Trend Rider, ktorý na platforme X uviedol podľa neho nepopierateľné signály o nadchádzajúcom „býčom zápase ADA“ s cenovými hladinami. Jeho analýza sa zameriava na technické ukazovatele, ako sú prechody indexu relatívnej sily (RSI) a jednoduchého kĺzavého priemeru (SMA). Trend Rider poukazuje na historické vzorce v správaní ADA na trhu. Zdôrazňuje vzácny vzor pozorovaný na jednomesačnom grafe (ADA/USD), čo viedlo v minulosti k výraznému nárastu ceny z 0,05 USD na 3,00 USD. Trend Rider poznamenáva, že nedávne kríženie sa technických ukazovateľov RSI s SMA naznačuje potenciálny posun trendu, podobne ako v minulých cykloch s výrazným zvýšením ceny. Zdôrazňuje dôležitosť týchto prechodov pri predpovedaní dlhodobých trhových trendov, pričom cituje mnohé minulé príklady presných predpovedí.

Zatiaľ čo analýza naznačuje býčí výhľad pre Cardano, tak Trend Rider zdôrazňuje aj dôležitú opatrnosť pri investíciách do kryptomien, keď poukazuje na volatilitu každej sviečky na mesačnom grafe a zdôrazňuje dôležitosť prípravy investičných stratégií na zvládnutie nepredvídaných udalostí.

Charles-Hoskinsonjpg

Zároveň Charles Hoskinson, spoluzakladateľ Cardano, vzhľadom na nedávnu kritiku ohľadom ceny tokenu ADA, tempa vývoja a celkového postavenia Cardano v rámci kryptomien, oznámil vydanie dvoch významných upgradov siete Cardano. Vo vyhlásení Hoskinson vyjadril pobavenie sa nad nedávnou kritikou a zároveň vyjadril svoje presvedčenie o potenciáli ekosystému Cardano.

Hoskinson povedal: „Keď vidím ako sa každý naváža do Cardano, tak sa trochu usmievam. Držíme všetky karty v rukách ako ekosystém. Máme najlepšiu cestu riešenia pre škálovateľnosť, riadenie a inovácie. Máme aj najlepšiu komunitu. Hard fork s názvom Chang, ktorý je naplánovaný na druhý štvrťrok 2024, predstavuje veľký skok vpred pre decentralizáciu a komunitnú správu v rámci ekosystému Cardano. Táto aktualizácia umožní držiteľom ADA aktívne sa podieľať na formovaní budúcnosti siete prostredníctvom mechanizmov hlasovania v reťazci. Ide o významný míľnik vo vývoji blockchain governance. Spolu s hard forkom Chang je Cardano pripravené na veľký technologický skok vpred aj s inováciou Ouroboros Leios. Táto aktualizácia protokolu výrazne zvyšuje škálovateľnosť a efektivitu siete zavedením revolučného modelu overovania transakcií a produkcie blokov. Ouroboros Leios rozlišuje medzi rôznymi typmi uzlov, z ktorých každý má špecifické zodpovednosti. Očakáva sa, že toto rozlíšenie výrazne zvýši transakčnú priepustnosť siete a celkovú kapacitu spracovania. Ouroboros Leios je najväčším krokom vpred k vyriešeniu blockchainovej trilemy vôbec.“

Charles Hoskinson tiež zdôraznil dôležitosť pevných základov, na ktorých je Cardano budované a neochvejnej podpory komunity. 

Hoskinson to porovnal s projektami umelej inteligencie, keď povedal: „AI má rovnaký problém. Pred pár mesiacmi všetkému dominovala Open AI, potom Claude 3, teraz sme dostali Grok 1.5 a čoskoro bude vpredu Llama 3. Víťazi majú silné základy, na ktorých sú projekty postavené a budované pre následné generácie a širokú komunitu, ktorá tieto základy rešpektuje a udržiava. Túto realitu nemožno ničím nahradiť. Rozdiel medzi prchavými trendami a trvalou inováciou s pevnými základmi je obrovský. To prvé vždy zanikne.“

Vývoj inteligentných zmlúv v ekosystéme Cardano zaznamenal v poslednom období exponenciálny rast, pričom počet skriptov Plutus (jazyk inteligentných zmlúv siete) sa od začiatku roka zvýšili o viac ako 170%. Plutus V2 prináša vylepšenia, ako je napríklad zníženie veľkosti transakcií a nákladov alebo prispôsobiteľnejšie nástroje pre vývojárov. Okrem inteligentných zmlúv zaznamenalo Cardano za posledný mesiac aj výrazný nárast používateľskej aktivity. Počet aktívnych adries peňaženiek vzrástol na viac ako 600.000, čo predstavuje jednoročný vrchol a predstavuje takmer 40% nárast v sledovanom časovom rámci. Vďaka strategickej konsolidácii, narastajúcemu rozvoju inteligentných zmlúv, rozširujúcej sa používateľskej základni a pripravovaným upgradom sa zdá, že Cardano bude v blízkej budúcnosti pripravené na značný rast. Investori aj nadšenci netrpezlivo očakávajú jeho potenciálny nárast na hodnotu 1,7 USD a vyššie.