Bude nasledovať schválenie spotových ethereum ETF?

Po schválení bitcoinového ETF sa ceny kryptomeny Ethereum (ETH) vyšplhali na najvyššiu úroveň od mája 2022. Je to najmä preto, že investori vsádzajú nato, že najbližšie dostane „zelenú“ aj spotové ethereum ETF, o ktorých bude SEC rozhodovať.  SEC má rozhodnúť o spotových žiadostiach o ETH ETF začiatkom mája. Spoločnosti BlackRock, Grayscale, Invesco, Ark Invest a VanEck stoja po schválení spotových bitcoinových ETF v rade aj na schválenie ETH ETF.

Šéf SEC, Gary Gensler, vystrelil varovné výstrely do kryptomien, keď povedal, že schválenie spotových bitcoinových ETF nijako zásadne nezmenilo postoj SEC-u ku kryptomenám a bitcoin označil za „špekulatívny“ a uviedol, že by sa bitcoiny mohli použiť na „nezákonné“ účely.

V USA sa vedie dlhotrvajúca diskusia o tom, či sú kryptomeny klasifikované ako cenné papiere alebo ako komodity. Kľúčom ku Genslerovým komentárom bola jeho zmienka o tom, že bitcoin je „nebezpečná komodita“ a to je jediný dôvod prečo SEC súhlasila so schválením ETF.

Gensler uviedol, že v SEC prevláda názor, že „prevažná väčšina krypto aktív sú investičné zmluvy, a teda podliehajú federálnym zákonom o cenných papieroch.“

Na Crypto Finance Conference v St. Moritzi k danému názoru Bill Tai, predseda Actai Global pre CBNBC povedal: „Myslím si, že jeden rozdiel, na ktorý by sa ľudia mali pozerať je ten, že bitcoin bol jednoznačne zaradený ako komodita, pričom u kryptomeny Ethereum je tu stále otázka. Je to cenný papier, alebo komodita? Myslím si, že kým sa to nevyrieši, nemožno sa na Ethereum pozerať rovnako ako na Bitcoin aj pokiaľ ide o ETF.

Komentátori Crypto Finance Conference sa rozchádzajú v názore, že  kedy môže spotové ethereum ETF prísť na trh. Niektorí, ako Antoni Trenchev, spoluzakladateľ kryptomenovej burzy Nexo, si myslia, že sa tak stane tento rok. Trenchev uviedol: „Sledoval by som to, čo SEC robí a nie to, čo hovorí, pretože to nebolo tak dávno, čo sa vyhliadka na spotové bitcoinové ETF zdala ako vzdialený sen. Veci v oblasti kryptomien sa menia veľmi rýchlo a investori uprednostňujú to, čo považujú za ďalšie možné veľké schválenie spotového ETF a tým bude Ethereum. Bitcoin už strčil nohu do dverí a je len otázkou času, kedy ho budú nasledovať ďalší. ETH je určite lídrom ďalšieho balíka.“

Christopher Giancarlo, spoluzakladateľ projektu digitálneho dolára a bývalý predseda americkej Commodity Futures Trading Commission, povedal, že podľa jeho skúseností u regulátora schválenie jedného produktu otvára dvere pre ostatných. Giancarlo vo štvrtok pre CNBC povedal: „Keď sme dali zelenú futures na bitcoiny, došlo k obrovskému pohybu v oblasti jurisdikcie CFTC v súvislosti s ethereum futures, a to prišlo o 18 mesiacov neskôr. Bol by som šokovaný, keby nerástol dopyt po spotovom ethereum ETF. SEC sa bude musieť vysporiadať s rastúcim dopytom po tomto produkte."