Bude kryptoburza Binance čeliť právnemu sporu?

Hodnota natívneho tokenu BNB kryptoburzy Binance zaznamenala pokles po údajnom pláne o trestnom stíhaní zo strany amerických úradov, ktoré plánujú zúčtovať kryptoburze Binance údajné finančné zločiny.

BNB, štvrtá najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie, sa ešte 11. decembra obchodovala za 287 USD, pričom za necelé dva dni klesla jej hodnota na aktuálnu cenu 260 USD, čo je prepad o takmer 10%. Hoci aj kryptomena BNB bola zaťažená všeobecnou korekciou trhu a kolapsom kryptoburzy FTX, tak posledný pokles prišiel práve v dôsledku vyššie uvedených skutočností, ktorým Binance čelí. Výsledok šetrenia americkými úradmi bude mať okrem BNB pravdepodobne dôsledok aj na celý kryptotrh vzhľadom na postavenie Binance v sektore kryptomien.

Správa agentúry Reuters však naznačuje rozkol medzi predstaviteľmi ministerstva spravodlivosti v súvislosti s obvinením Binance za sériu porušení, ako sú nelicencovaný prevod peňazí, sprisahanie ohľadom prania špinavých peňazí a porušenie trestných sankcií. V správe sa uvádza, že rozkol medzi predstaviteľmi ministerstva spravodlivosti oddialil ďalšie vyšetrovanie, ktoré sa začalo už v roku 2018. Ak budú obvinenia schválené, tak Ministerstvo spravodlivosti pravdepodobne obviní Binance a jej vedúcich pracovníkov. Na stole sú však aj možnosti, ktoré obsahujú rokovanie o urovnaní sporu a uzavretie prípadu bez prijatia ďalších opatrení.

K uvedenej správe agentúry Reuters sa však Binance ohradila a uviedla, že agentúra Reuters útočí na jej tím, keďže spoločnosť Binance zvýšila spoluprácu s regulačnými orgánmi v boji proti finančným zločinom na krypto platformách. Vo vyjadrení Binance sa uvádza, že od novembra 2021 Binance odpovedala na viac ako 47.000 žiadostí orgánov činných v trestnom konaní s priemernou dobou odozvy do troch dní, čo je rýchlejšie ako akákoľvek tradičná finančná inštitúcia, pričom niektoré tradičné inštitúcie nie sú schopné odpovedať mesiace po vyzvaní, akým spôsobom a kde peniaze pretiekli.

Záverom za zmienku stojí fakt, že vzhľadom na predchádzajúce právne problémy sa spoločnosť Binance rozhodla posilniť svoj právny tím.