Bude Federálna vláda zachraňovať Silicon Valley Bank?

Ministerka financií USA Janet Yellenová v nedeľu uviedla, že federálna vláda nebude zachraňovať Silicon Valley Bank, ale bude sa snažiť pomôcť vkladateľom, ktorí sa obávajú o svoje peniaze.

Silicon Valley Bank so sídlom v Santa Clare v Kalifornii je 16. najväčšou bankou v krajine. Išlo o druhý najväčší krach banky v histórii USA po páde Washington Mutual v roku 2008. Banka slúžila najmä pre technologické spoločnosti podporované rizikovým kapitálom, vrátane niektorých najznámejších technologických značiek.

Yellenová v rozhovore pre CBS „Face the Nation“ poskytla niekoľko podrobností o ďalších krokoch vlády, pričom zdôraznila, že situácia sa výrazne líši od finančnej krízy z pred 15 rokov, ktorá viedla k záchrane bánk počas hypotekárnej krízy. Yellenová v rozhovore uviedla: „Nebudeme to robiť znova. Máme však obavy o vkladateľov a zameriavame sa na to, aby sme uspokojili ich potreby. Americký bankový systém je skutočne bezpečný a dobre kapitalizovaný a je odolný." Yellenová sa tak vo vyjadrení snažila uistiť Američanov, že po páde Silicon Valley Bank nenastane dominový efekt.

Silicon Valley Bank sa začala dostávať do platobnej neschopnosti, keď jej zákazníci, prevažne technologické spoločnosti, ktoré potrebovali hotovosť, keďže mali problémy so získaním financovania, začali vyberať svoje vklady. Banka musela predať dlhopisy so stratou, aby pokryla výbery, čo viedlo k najväčšiemu zlyhaniu americkej finančnej inštitúcie počas finančnej krízy.

Yellenová označila rastúce úrokové sadzby, ktoré Federálny rezervný systém zvýšil s cieľom bojovať proti inflácii, za hlavný problém Silicon Valley Bank. Mnohé z jej aktív, ako sú dlhopisy alebo cenné papiere kryté hypotékami, stratili trhovú hodnotu, keď sa úrokové sadzby zvýšili. Yellenová povedala, že očakáva, že regulačné orgány zvážia „širokú škálu dostupných možností“, vrátane akvizície Silicon Valley Bank inou inštitúciou. Zatiaľ sa však žiadny kupec neukázal.

Sheila Bair, ktorá bola predsedníčkou FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) počas finančnej krízy v roku 2008, pripomenula, že takmer všetky krachujúce banky sa vtedy podarilo predať inej zdravej banke. Zvyčajne v takom prípade zdravý nadobúdateľ kryl aj nepoistené vklady. So Silicon Valley Bank je to však iné, nakoľko na súčasné zlyhanie likvidity, sa iné banky nemali čas pripraviť, takže to musia urobiť teraz a budú sa snažiť dohnať stratený čas.

Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy, za štát Kalifornia, pre „Fox News Channel“ povedal, že dúfa, že administratíva oznámi ďalšie kroky najneskôr v nedeľu, keďže poznajú vážnosť tejto situácie a majú nástroje na jej zvládnutie. Ideálne ak prídu s oznámením ešte pred pondelkovým otvorením trhov. McCarthy vyjadril nádej, že banka Silicon Valley bude odkúpená.

Demokratický poslanec Ro Khanna, ktorý je poslancom za obvod, kde má banka svoje sídlo, uviedol, že je nevyhnutné, aby vláda zaručila všetkým vkladateľom úplný prístup ku svojim účtom už v pondelok ráno.

Senátor Mark Warner, D-Va., povedal v rozhovore pre ABC News, že sa obáva, že krach banky by mohol podnietiť nervóznych ľudí k prevodu peňazí z iných regionálnych bánk do väčších inštitúcií. Vo vyjadrení uviedol, že je potrebné zabezpečiť, aby nedošlo k „ďalšej nákaze“.

Prezident Joe Biden a Gavin Newsom guvernér za Kaliforniu v sobotu hovorili o „úsilí riešiť situáciu“, avšak Biely dom zatiaľ neposkytol žiadne podrobnosti o ďalších krokoch.