Bude cena Bitcoinu pokračovať v raste aj v 2. štvrťroku 2023?

Aktuálne sa cena Bitcoinu obchoduje už nad 30.000 USD, čo je celkom slušná cenová rally, ak vezmeme do úvahy, že začiatkom roka sa Bitcoin obchodoval na úrovni okolo 17.000 USD a začiatkom marca bol na cene okolo 23.000 dolárov.  Otázkou pre mnohých zostáva, či Bitcoin bude pokračovať v raste, či je už súčasná cena vysoká, alebo dôjde ešte ku korekcii. Bitcoin totižto zvyčajne nedáva pri svojich pohyboch druhú šancu.

Jedným z býčích náznakov je to, že kráľ kryptomien aktuálne smeruje do historicky jedného z najsilnejších mesiacov, čo sa týka rastov cien. Podľa analýzy a prehľadu cien za posledných 10 rokov zaznamenal Bitcoin v apríli šesťkrát zisky s priemerným výnosom nad 17%.

Medvedí náhľad by však tento optimizmus mohol utlmiť, a to aj vzhľadom na fakt, že môže dôjsť k predajom zo strany bitcoinových veľrýb, ktoré budú chcieť vyberať svoje zisky. Jednou z takýchto veľrýb je aj vláda Spojených štátov, ktorá sa chystá predať 41.000 zabavených bitcoinov (v prepočte cca 1,1 milióna USD), čo by mohlo viesť k navýšeniu predajnej ponuky. Pri sledovaní ceny Bitcoinu je však dôležité sledovať aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré majú vplyv na jeho pohyb.

Zatiaľ čo v roku 2022 kolaps mnohých centralizovaných búrz zrazil cenu Bitcoinu smerom nadol, tak v súčasnosti tento fakt paradoxne pomáha cene Bitcoinu smerom nahor. Hlavným faktorom tohto pohybu je hodnotová ponuka Bitcoinu, pretože mnohí investori sa spamätávajú a mnohí sa dozvedajú, že v prípade Bitcoinu ide o spoľahlivý, decentralizovaný a transparentný základ finančného systému. Budovanie nespoľahlivých, centralizovaných a netransparentných produktov opätovne len podporilo myšlienku nezávislosti a silu BTC, pričom do popredia sa tlačia tie isté slabiny, zraniteľnosti, hrozby a riziká štandardného finančného systému, aké tu boli v roku 2008.

Minuloročná kryptomenová finančná kríza zlikvidovala centralizované a špekulatívne spoločnosti ako FTX Exchange, Alameda Research, Celsius Network, 3 Arrows Capital, Gemini Trust Company, Digital Currency Group a mnoho ďalších. Aktuálna trhová rally však dokazuje, že toto všetko bolo už v januárovej cene Bitcoinu započítané. V marci došlo k zlyhaniu tradičných finančných bánk, na čo trh zareagoval vystrelením ceny Bitcoinu z úrovne okolo 20.500 USD na 25.700 USD za štyri dni.

Adopcia Bitcoinu sa v roku 2023 rýchlo rozrastá a Bitcoin už používajú mnohí internetovo zdatnejší ľudia v krajinách po celom svete. Hash rate Bitcoinu sa na záver prvého štvrťroka vyšplhal na ďalšie rekordné maximum a koncom marca dosiahla rýchlosť hashovania v sieti (miera výkonu ťažiarov zabezpečujúcich sieť) hodnotu 350 miliónov TH/s. Hodnota poukazuje nato, že čoraz viac ťažiarenských strojov sa zapája do ťaženia Bitcoinu. Tento údaj je pomerne silným predstihovým ukazovateľom expanzie trhu v budúcnosti. Likvidita bitcoinov na burzách zostáva tiež relatívne nízka, čo je silným znakom toho, že majitelia bitcoinov ich držia a nepredávajú . Nižšia ponuka, široké spready objednávok a volatilné cenové skoky sú znakmi býčieho trhu. Bitcoinová komunita sa teší z vývoja siete a služby ako lightning network pomáhajú škálovaniu siete pri každodennom použití a pri mikrotransakciách.

Záujem investovania do Bitcoinu z pohľadu inštitucionálnych investorov rastie a podľa rôznych analýz až 48 % opýtaných inštitúcií plánuje v roku 2023 pridať krypto ETF do svojich alokácií.

Regulačné prostredie pre kryptomeny je však veľmi zmiešané a je ťažké ho hodnotiť ako býčie. Na jednej strane spoločnosť Bakkt nedávno získala regulačný súhlas na kryptoobchod v hodnote 155 miliónov USD, ale na druhej strane Bittrex Global zatvára prevádzku v USA kvôli regulačnému prostrediu a vláda USA podnikla regulačné kroky proti spoločnostiam Kraken, Coinbase, Ripple a Binance. Napriek týmto regulačným krokom má Bitcoin naďalej dôveru u veľkého počtu investorov a jeho cena sa voči iným aktívam drží viac než dobre.

Uvidíme teda, či cene Bitcoinu v 2. štvrťroku pomôžu viac pozitívne fundamentálne správy, alebo  ho utlmí predajný tlak veľrýb a regulačné kroky vlády USA.