Bude ďalšou zastávkou Bitcoinu cena 50.000 dolárov?

V pondelok ráno zareagovali hlavné kryptomeny poklesom, pretože investori po víkendovom raste cien vyberali svoje zisky. Napriek tomu a napriek obavám trhu z možných legislatívnych zmien pripravovaných americkým senátom, ktoré sa majú týkať zdaňovania a spôsobu posudzovania infraštruktúry kryptomien, dosiahol Bitcoin v sobotu svoju najvyššiu úroveň za posledné viac než  3 mesiace, pričom zároveň začal svoj pohyb postupne smerom nahor k hranici 50.000 dolárov. Aktuálna cena Bitcoinu je 45.790 dolárov a trhová dominancia je aktuálne na úrovni 46,5%, čo je nárast o 0,61% v porovnaní s predchádzajúcim dňom.

Aj keď sa Bitcoin stále obchoduje takmer o 35% pod svojim predchádzajúcim rekordným maximom, ktoré bolo na úrovni okolo 65.000 dolárov, tak dlhodobí investori k poklesu ceny Bitcoinu aktívne neprispeli a svoje Bitcoiny naďalej držia na svojich peňaženkách. Podľa údajov spoločnosti Glassnode, priebeh a sila kerekcií poklesu ceny Bitcoinu nemusí byť taká alarmujúca, ako tomu bolo v r.2018.

Analytická spoločnosť uviedla, že investori, ktorí držia bitcoiny viac ako jeden rok, prejavili menší záujem o predaj svojich investícií v porovnaní s tými, ktorí držali toto digitálne aktívum maximálne tri až šesť mesiacov. Analýza súboru údajov pokrývala obdobie korekcie Bitcoinu zo sumy približne 65.000 dolárov, ktorú Bitcoin dosiahol 14. apríla. Naproti tomu v roku 2018 dlhodobí investori pomohli pádu ceny Bitcoinu z 19.891 dolárov na 3.128 dolárov. Uvedená analýza potvrdila silné „hodlingové správanie“, ktoré by mohlo spôsobiť, že Bitcoin tentokrát unikne hromadnej cenovej kapitulácii, ktorá sa udiala v roku 2018. Ako potvrdzujú niektorí ďalší analytici, tak tentokrát, aby sa Bitcoin prepadol podobne, ako tomu bolo v roku 2018 chýba tzv. „panický predaj“.

Keď bublina v roku 2018 praskla, tak trhová kapitalizácia kryptomien sa zrútila z úrovne 700 miliárd dolárov na úroveň  v 102 miliárd dolárov.  Výsledkom bolo, že v tom čase Bitcoin klesol o 85,27% zo svojej vtedajšej maximálnej hodnoty 19.891 dolárov.

Rally ceny Bitcoinu zo začiatku roku 2021 však má svoj základ v solídnych makroekonomických základoch, pretože investori hľadali bezpečné útočisko pred uvoľnenou menovou politikou implementovanou centrálnymi bankami po celom svete. Podľa Inštitútu medzinárodných financií sa očakáva, že pôžičky sa v roku 2021 zvýšia o ďalších 10 biliónov dolárov. Anthony Pompliano, partner spoločnosti Pomp Investments danú skutočnosť okomentoval slovami: „Ľudia majú menej bohatstva a viac dlhov. Devalvácia fiat mien všetko okolo nás predražila. Bitcoin prispieva k záchrane cesty k finančnej slobode.“