Bloomberg - Bitcoin ETF by mohol byť schválený

V rozhovore pre Stansberry Research, hlavný odborník na komodity Bloomberg Intelligence, Mike McGlone, predpovedal, že americká komisia pre cenné papiere a burzy môže schváliť Bitcoin ETF (fond obchodovaný na burze) už koncom októbra. Tvrdí, že je pravdepodobné, že USA budú nasledovať príklad Kanady, ktorá už schválila niekoľko Bitcoin a Ethereum ETF.

McGlone poukazuje na skutočnosť, že tlak na americké regulačné orgány je už „silný“, pretože sa stále hromadia nové podania žiadostí o schválenie ETF. Podľa analytika bude ETF založené na futures kontraktoch pravdepodobne odrazovým mostíkom pre SEC.

McGlone sa tiež drží svojej predpovede, ktorá hovorí, že cena bitcoinu by napriek prebiehajúcej korekcii mohla tento rok stále dosiahnuť 100.000 dolárov. Dnes cena Bitcoinu bitcoin skĺzla na 42.000 dolárov, čo je najnižšia úroveň od 5. augusta. Analytik Bloomberg ďalej poznamenáva, že pravdepodobnosť, že USA zakročia proti Bitcoinu klesá, spolu s rastúcim všeobecným prijatím kryptomien v rôznych štátoch po celom svete.

Aktálny pokles ceny Bitcoinu mnohí obchodníci kupujú a to aj napriek cenovej korekcii, ktorá panuje aktuálne na svetových akciových trhoch. Údaje rôznych analytických spoločností ukazujú, že pokles neodrádza profesionálnych obchodníkov od kúpy Bitcoinu počas cenového prepadu.

Investori do Bitcoinov (BTC) sa však aktuálne zdajú byť dosť znepokojení rastúcimi špekuláciami, že druhý najväčší čínsky developer v oblasti nehnuteľností Evergrande Group nespláca svoje dlhy vo výške 300 miliárd dolárov. Tieto obavy sa prejavujú na globálnych akciových trhoch, ktoré pri dnešnom rannom otvorení trhu zaznamenali pokles o 1,5% až 3%.

Napriek pohybu cien a uvedeným informáciám však odliv BTC (čisté výbery) z búrz pokračuje vo viacmesačnom trende, najmä na burze Coinbase Pro. Skúsení obchodníci tiež vedia, že každá burza má iný užívateľský profil. Napríklad likvidácie obchodných pozícií na burze Bybit bývajú extrémnejšie v porovnaní s burzou FTX, ktorá je známa tým, že má konzervatívnejších klientov.

Uvedený fakt poukazuje nato, že obchodníci na burze Bybit podstupujú väčšie riziko a spravidla používajú vyšší pákový efekt. Investori na burzách Binance a FTX boli neporovnateľne menej ovplyvnený poklesom. Podľa zverejnených údajov profesionálni obchodníci zostávajú naďalej neutrálni až vzostupní, čo sa týka vývoja ceny Bitcoinu.

Indikátor pomeru otvorených „long“ a „short“ obchodných pozícií najlepších obchodníkov poukazuje na nákupnú aktivitu. Táto metrika údajov poskytuje kompletný pohľad na efektívnu čistú pozíciu obchodníkov zhromažďovaním údajov z viacerých trhov.

Je potrebné zdôrazniť, že každá burza zhromažďuje údaje o najlepších obchodníkoch inak, pretože existuje niekoľko spôsobov, ako merať čistú expozíciu klientov. Údaje však potvrdzujú, že maloobchodníci boli pravdepodobne tí, ktorí boli viac ovplyvnení kvôli vysoko pákovým efektom a ich pozície boli zlikvidované, zatiaľ čo profesionálni obchodníci buď svoje pozície udržali, alebo využili cenový prepad Bitcoinu na nákup a otvorenie ďalších „long“ obchodných pozícií.