Bitcoinové veľryby, Warren Buffett a krypto Latinská Amerika

Na základe analýzy hlavných indikátorov, ktoré monitorujú bitcoin a ethereum, zverejnil analytický tím spoločnosti Santiment správu o správaní sa veľkých hráčov na trhu s kryptomenami.

Podľa výsledkov správy kryptomenové veľryby chytajú cenovo padajúce bitcoiny a tým zvyšujú ich podiel na svojich účtoch. Čo sa týka kryptomeny ethereum, tak túto kryptomenu, ktorú zväčša títo investori nakupovali v októbri minulého roku, stále držia a so svojimi ETH podielmi vôbec nehýbu alebo ešte prípadne dokupujú.  Podľa analýzy, počet peňaženiek, ktoré vlastnia od 100 do 10.000 BTC neustále rastie. Autori analýzy poukazujú na to, že pravdepodobne ide o znak toho, že veľryby vykupujú súčasný cenový pokles bitcoinu. Kým ešte na konci mája počet BTC na burzách narastal, tak aktuálna ponuka bitcoinov na burzách a zmenárňach postupne klesá. Veľké množstvo bitcoinov sa v súčasnej dobe, podľa analýzy, presúva z kryptomenových búrz, na adresy bezpečných peňaženiek. Tento znak je podľa analytickej spoločnosti Santiment jednoznačne býčím znakom. 

Z kryptomenových búrz v pondelok odišlo celkovo 22.550 BTC, čo sa stalo v čase, keď spoločnosť MicroStrategy ohlásila iniciatívu na kúpu ďalších bitcoinov v hodnote 400 miliónov dolárov. Uvedená správa bola pozitívnou pre cenový rast bitcoinu. Avšak, následné vyjadrenie amerického ministerstva spravodlivosti, spolu so správou FBI, o tom, že zadržali bitcoiny v hodnote 2,3 milióna dolárov z peňaženky veľkej hackerskej skupiny, ktorá vykonávala tzv, „ransomware útoky“, potlačili cenu bitcoinu nadol. „Ransomware útoky“, sú hackerské útoky, pri ktorých sa útočník zmocní kontroly nad danou sieťou a sľubuje jej opätovné sprístupnenie až po zaplatení výkupného.

Analytici spoločnosti Santiment na záver uviedli, že vzhľadom, na aktuálnu bitcoinovú aktivitu a počet tokenov v obehu, prevláda na trhu skôr medvedí (klesajúci) sentiment.

Ďalšou zaujímavosťou posledných dní je, že spoločnosť Berkshire Hathaway, ktorej hlavným investorom je Warren Buffett, investovala pol miliardy dolárov do brazílskej digitálnej banky Nubank. Kuriozitou je, že Warren Buffett, ktorý nenávidí bitcoiny, investoval do banky, ktorá ponúka svojim klientom investície do bitcoinových ETF.

Tento týždeň zároveň prezident štátu El Salvador, Nayiba Bukele, oznámil, že chce Bitcoin, ako oficiálne platidlo. Táto informácia naberá na sile a čoraz viac odborníkov túto situáciu označuje, ako možnú zlomovú z pohľadu prijatia bitcoinu štátnymi lídrami. Prezident Nayib Bukele v pondelok na Twitteri naznačil, že bitcoinoví investori a spoločnosti, ktoré chcú podnikať v oblasti kryptomien a bitcoinu, sú v krajine El Salvador vítaní. Podľa správy Cointelegraph to vyplýva už so samotného návrhu zákona, ktorý chce Bukele predložiť na schválenie tento týždeň.

Po krajinách, ako Paraguaj, Panama, Argentína, Brazília, Kolumbia sa dnes aj politici Mexika pripájajú k rýchlo rastúcemu zoznamu latinskoamerických a juhoamerických krajín, ktoré prijímajú alebo budú prijímať bitcoiny.

Eduardo Murat Hinojosa, člen mexickej legislatívy, oznámil, že v dolnej komore poslaneckej snemovne navrhne právny rámec pre kryptomenové aktíva.

Paradoxom k týmto krypto pozitívnym a zaujímavým správam je aktuálny cenový pokles bitcoinu, ktorého cena sa blíži k 30.000 USD, aj keď bez väčší obchodných objemov. V prípade neudržania tejto cenovej hladiny a prudkého pohybu smerom nadol, môže cena bitcoinu klesnúť až na hodnotu 20.000 dolárov, ktorá bola najvyššou cenou z roku 2017. Na ďalší vývoj si bude potrebné ešte počkať, pretože je predpoklad, že okolo úrovne 27.000 až 30.000 dolárov budú nákupcovia čakať na svoje príležitosti.