Bitcoinové veľryby akumulujú Bitcoiny (BTC)

Cena Bitcoinu, najväčšej kryptomeny podľa trhovej kapitalizácie, sa v piatok prepadla potom, čo Jeremy Powell, zverejnil ďalšie jastrabie kroky Fedu, čím znepokojil investorov.

Od dosiahnutia historického maxima v novembri minulého roka Bitcoin stratil viac ako 75% svojej hodnoty vďaka nespočetnému množstvu faktorov. Pokusy o zotavenie ceny boli zmarené začiatkom minulého mesiaca neočakávaným krachom kryptoburzy FTX, ktorá poslala cenu BTC pod psychologickú hranicu 18.300 USD. Podľa zverejnených údajov IntoTheBlock len 36% držiteľov BTC dosahuje zisk pri súčasných cenách. 14% držiteľov je na hranici rentability a 51% je v mínuse. Je pozoruhodné, že väčšina tých, ktorí sú v zisku, sú investori, ktorí držia bitcoiny dlhšie ako jeden rok.

Na základe zverejnených údajov analytickej spoločnosti Glassnode počet bitcoinových investorov rastie, a to napriek pokračujúcemu poklesu cien kryptomien. Bitcoinové adresy so 100 až 10.000 BTC za posledných 9 dní minuli na nákup BTC takmer 726 miliónov dolárov. Glassnode v analýze dodáva, že do týchto veľrybích peňaženiek sa počas tohto obdobia kolektívne pridalo až 40.747 BTC. Je dôležité poznamenať, že táto kategória veľrýb predstavuje iba 0,0364% všetkých bitcoinových adries. Napriek tomu, že je táto skupina malá, tak zvyčajne robí rozhodnutia, ktoré vedú k budúcim cenovým pohybom. Podľa Glassnode, keď počet BTC na týchto adresách klesá, tak to nie je dobré znamenie, pretože to naznačuje, že bohatí hráči a inštitucionálni investori opúšťajú trhy. Súčasný graf však zobrazuje zvýšený záujem prominentnejších hráčov o kúpu BTC, čo znamená, že veľryby hromadia bitcoiny namiesto ich predaja, a to napriek súčasným cenovým poklesom na trhu. 

Podľa údajov CoinMarketCap sa Bitcoin, po poslednom 24 hodinovom poklese aktuálne obchoduje za 16.700 USD.