Bitcoinové tajomstvo USA

USA majú tajomstvo, o ktorom neradi informujú. V nedávnej minulosti mnohí priaznivci kryptomien tlieskali krajinám, ako je Salvádor, kde sa bitcoin (BTC) stal zákonným platidlom, alebo iným miestam, ako je napríklad Dubaj, či Portugalsko, kde sú dane z kryptomien nulové. Predpokladalo by sa tiež, že tieto „priateľské" krajiny k bitcoinu budú pravdepodobne aj najväčšími držiteľmi bitcoinov. Krajiny ako USA sa naopak tvária, že bitcoin ani priestor kryptomien nepodporujú, a dokonca sa na nich pozerajú zvrchu a hádžu mu polená pod nohy. V skutočnosti sú však práve USA najväčším národným držiteľom bitcoinov.

Ak by ste hľadali na správnych miestach, tak je verejne známe, že USA držia značné množstvo BTC. Väčšinu získali prostredníctvom zabavených bitcoinov zo zatýkania zločincov a zatvárania služieb, ako je napríklad The Silk Road. USA zďaleka nie sú prvou krajinou, ktorá bitcoiny zhabala, avšak od ostatných krajín sa líšia tým, že väčšina krajín zhabané bitcoiny odpredala takmer okamžite. V minulosti tak urobili aj USA, najmä predajom zhabanej veľkej časti zo Silk Road Timovi Draperovi. V posledných rokoch sú však v tomto procese oveľa opatrnejšie. USA v poslednom období s predajom svojich BTC otáľajú, alebo jednoducho neplánujú zvyšný zostatok vôbec predať.

Podľa grafu majú USA len zo zhabaných bitcoinov na svojich účtoch takmer 70.000 BTC. To však neznamená, že nevlastnia ešte viac. V posledných rokoch sa objavili silné fámy, že vláda USA sama začala ťažiť bitcoiny a je pravdepodobné, že by dokonca mohla BTC nakupovať aj prostredníctvom tretích strán.

USA BTCpng

Počas posledných dvoch rokov bolo množstvo negatívnych správ vrhaných smerom k bitcoinu a trhu s kryptomenami. Viaceré krajiny ho priamo zakazujú, zakazujú ťažbu bitcoinu, pribúdajú regulácie a zoznam by mohol pokračovať. Azda najväčšou novinkou súčasnosti je útok americkej komisie SEC, ktorá vyhlásila takmer všetky kryptomeny za cenné papiere. Byť investorom v tomto čase je teda riadne ťažké a svojim spôsobom je to o nervy.

Počas celého procesu so SEC existovala len jedna kryptomena, ktorá bola vyňatá zo všetkých diskusií o cenných papieroch. Len jedna, jediná kryptomena bola vyhlásená za legitímnu, je komoditou, a nie cenným papierom. A tou je Bitcoin! Môžeme si položiť k tomu jednoduchú otázku.

Je možné, že vláda USA v skutočnosti nielenže podporuje bitcoin, ale že ho chce chrániť preto, aby ochránila svoje vlastné záujmy? Tu sa teória hier bitcoinu stáva skutočnou. Keď začne domino padať a štáty sa začnú hrnúť do bitcoinu, nebude mať na výber žiadna krajina. Krajiny budú nútené nakupovať, inak budú riskovať, že zostanú na pozadí svetovej scény. Krajiny, ktoré vstúpia do bitcoinu ako prvé a dokážu si vybudovať významnú pozíciu, tak z toho budú mať v budúcnosti veľký prospech a potenciálne sa stanú novým svetovým lídrom.

Podľa všetkých údajov, ktoré je možné z blockchainu vyčítať, sa jednoducho Spojeným štátom už do odpredaja svojich zvyšných bitcoinov veľmi nechce. Častokrát je počuť názory, že USA strácajú kontrolu nad svetovou finančnou mocou. Je to naozaj tak? Nepripravujú sa postupne na prípadnú zmenu? 

Majte vždy na pamäti, že veľké veci sa dejú potichu a USA vždy robili veci tajnostkársky. Vedia, aká je ich pozícia a kam svet smeruje. Vidia, že ich štátny dlh práve dosiahol viac ako 32 biliónov dolárov a v dohľadnej dobe sa nezastaví. Ľudia ako Jerome Powell alebo Janet Yellenová dokonca pripustili, že v blízkej budúcnosti by americký dolár nemusel byť svetovou rezervnou menou. Vidí už teda vláda USA nový nápis na stene? Je možné, že dolár je na ústupe a bitcoin by ho mohol nahradiť? Áno, tá možnosť tu je. Napriek tomu, čo predstavitelia USA hovoria, je viac potrebné sledovať, čo a ako robia.

Faktom je, že si držia svoje bitcoiny z dôvodu, do ktorého nie sme zasvätení a je tiež viac než pravdepodobné, že majú oveľa viac bitcoinov, ako o nich vieme. Jednou z vecí, ktoré USA robia lepšie ako ktokoľvek iný, je príprava na všetky možné scenáre. Kroky, ktoré v súčasnosti robí SEC, môžu byť premyslené, inak nie je dôvod, prečo by z ich kritiky a regulácií bol bitcoin vyňatý a môžeme to kľudne zdôvodňovať aj tým, že tvorca bitcoinu je neznámy. Ak by chceli, tak by proti bitcoinu tiež vytiahli svoju vojnovú sekeru. Je to len teória, ale kroky SEC tomu dávajú dôveryhodnosť. Prečo by inak zrazu vstupoval do spotového bitcoinového ETF najväčší správca aktív na svete Blackrock? Prečo o tom špekuluje Fidelity, ARK Capital, či Vanguard? Veľkí hráči niečo chystajú. Na tento moment sa možno budeme časom pozerať, ako na moment, keď sa bictoin dostáva nielen do silného finančného povedomia, ale aj ku svojej „finančnej moci ".