Bitcoinová sieť Lightning Network pod dohľadom americkej vlády?

Blockchainová analytická spoločnosť Chainalysis oznámila, že spustí novú funkciu, ktorá má pomôcť zákazníkom zvýšiť bezpečnosť a súlad s požiadavkami úradov na kontrolu bitcoinovej siete Lightning Network, čím by sa táto sieť dostala pod „dohľad“.

Chainalysis pridá sledovanie Lightning  Network do svojej ponuky „Know-Your-Transaction“ (KYT). KYT už monitoruje aktivitu v blockchainej sieti Bitcoinu a Etherea, a to vrátane nezákonného správania označeného americkým Úradom pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC - Office of Foreign Assets Control). Rastúcu popularitu Lightning Network vníma Chainalysis, ako motiváciu pre rozšírenie svojej monitorovacej sady. Používatelia dnes vlastnia a používajú v rámci Lightning Network viac ako 3.400 BTC, čo je aktuálne približne 162 miliónov dolárov. Táto suma predstavuje výrazný nárast oproti 468 BTC, ktoré boli používané v rámci Lightning Network pred rokom.

Chainalysis často spolupracuje s americkými vládnymi agentúrami počas vyšetrovaní za účelom presadzovania právnych predpisov týkajúcich sa kryptomien a blockchainu. Spoločnosť Chainalysis so sídlom v New Yorku zarobila na vládnych zákazkách najmenej 10 miliónov dolárov, pričom jej prvou zmluvou bola zmluva o analýze údajov v hodnote 9.000 USD s Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) v roku 2015. Chainalysis vykonáva práce pre rôzne americké agentúry vrátane Commodities Futures and Trade Commission (CFTC), Drug Enforcement Agency (DEA), Internal Revenue Service (IRS), and Securities and Exchange Commission (SEC).

Lightning Network je pre používateľov Bitcoinu najobľúbenejší spôsob, ktorým môžu používatelia znížiť výšku poplatkov a zvýšiť priepustnosť blockchainovej siete. Toto škálovacie riešenie druhej vrstvy využíva bitcoinové inteligentné zmluvy na prepojenie používateľov prostredníctvom platobných kanálov a prináša takmer okamžité zúčtovanie finančných prostriedkov s minimálnymi poplatkami. Tieto transakcie nie sú štandardne zaradené do blokov. Až uzatvorením platobného kanálu a ukončením aktivít na Ligthning Network sa transakcie zapíšu do bitcoinového blockchainu. Táto skutočnosť si teda vyžaduje len jeden poplatok za overenie ťažbou, čím sú celkové poplatky za ťažbu nižšie vzhľadom na zohľadnenie napríklad stoviek, či tisícok vykonaných transakcií. Lightning Network v podstate pridáva úrovne zložitosti, ktoré môžu sťažiť sledovanie transakcií. Rovnako tak posledná aktualizácia siete, Bitcoin Taproot, otvorila dvere pre lepšie súkromie. Suma-sumárum, v Lightning Network môže byť náročné presne zistiť, kto koľko bitcoinov dostal, alebo poslal, až do momentu konečného zúčtovania a zapísania v blockchaine.