Bitcoin v roku 2021 prekonal ropu, S&P 500, NASDAQ a zlato

Zverejnená správa spoločnosti CoinGecko sa zamerala na všetky možné príčiny a ukazovatele, ktoré v roku 2021 nejakým spôsobom ovplyvňovali Bitcoin a to od zvýšenej volatility až po presun bitcoinových ťažiarov z Číny do iných krajín. Čínsky zákaz mal dočasný veľký vplyv na  hash rate (výpočtový výkon) bitcoinovej siete, keďže v tom čase sa v Číne nachádzalo veľa bitcoinových ťažiarov. Metrika sa v priebehu týždňov prepadla o viac ako 60 %. Ťažiari si však rýchlo našli nové destinácie a obtiažnosť ťažby bitcoinov sa v tom čase algoritmom znížila, takže bitcoinová sieť pokračovala v bezproblémovej prevádzke ďalej. Hash rate sa v nasledujúcich mesiacoch zotavil a dokonca dosiahol nové historické maximum.

Napriek cenovým prepadom na konci roka 2021 dokázal Bitcoin uzavrieť rok 2021 s nárastom o viac ako 60 %, čím už druhý rok po sebe prekonal všetky ostatné hlavné triedy aktív. Veľká časť pozornosti analýzy bola venovaná aj  DeFi, memecoinom a NFT avšak pre Bitcoin bol podľa správy minulý rok rozhodujúci, najmä čo sa týka jeho širokého prijatia a cenového pohybu.

Bitcoin začal rok 2021 rastom a vysokou cenovou úrovňou a často počas roka zaznamenával nové cenové maximá až do obdobia, keď čínsky zákaz kryptomien vytlačil bitcoinových ťažiarov mimo krajinu. Tento fundament priniesol počas roka masívnu korekciu, avšak začiatkom 4 štvrťroka Bitcoin obnovil svoj býčí trend a zaznamenal ďalší nový cenový rekord, ktorý aktuálne predstavuje 69.000 dolárov. Tento vrchol bol dosiahnutý v čase, keď USA schválili prvý bitcoinový ETF fond. Následne to šlo s cenou Bitcoinu do konca roka dole kopcom, keď stratil viac ako 20.000 USD a svoju trajektóriu smerom nadol zastavil na cene okolo 48.000 USD. Napriek tomu sa Bitcoinu od začiatku do konca roka 2021 podarilo zvýšiť hodnotu v amerických dolároch o 62%. Kryptomena číslo jeden tak v roku 2021 prekonala všetky hlavné triedy aktív. V poradí najbližším aktívom z tradičného finančného sveta bola ropa, ktorá v roku 2021 dosiahla nárast o 58 %. Nasledoval index S&P 500 s nárastom o 29 %, potom NASDAQ (23 %) a DXY - index amerického dolára, ktorý zaznamenal nárast o 6 %. Je zaujímavé, že zlato, ktoré mnohí považujú za hlavný „hedžový“ nástroj najmä v období ekonomickej neistoty, tak kleslo v roku 2021 o 6 %.

Za zmienku stojí aj to, že Bitcoin prekonal všetky ostatné triedy aktív aj v roku 2020. Vtedy bola jeho dominancia výrazne vyššia, pretože jeho ročný nárast bol 281% v porovnaní s nárastom NASDAQ (42%) a zlata (24%).