Bitcoin stúpol na 23.300 dolárov

Predseda Fedu, Jerome Powell, zopakoval svoj komentár o „dezinflačnom procese“, keď zopakoval vyjadrenie potom, čo centrálna banka Fed naposledy zvýšila úrokové sadzby. Jerome Powell  v diskusii o ekonomike s Davidom Rubensteinom, spoluzakladateľomom Carlyle Group,  uviedol, že „dezinflačný proces“ zaberie ešte veľa času, kým bude Federálny rezervný systém USA schopný vyhlásiť víťazstvo v boji proti rastúcim cenovým hladinám.

Rubenstein v rozhovore nestrácal čas a na úvod sa opýtal, či piatková správa o úbytku pracovných miest (pribudlo 517.000 pracovných miest v USA) mohla zmeniť rozhodnutie Fedu tým, že Fed zvýšil úrokovú sadzbu len o 25 bázických bodov. Powell na otázku odpovedal, že tieto správy by pravdepodobne zmenu nepriniesli. Powellova tlačová konferencia po stretnutí Fedu, ktoré sa konalo minulý týždeň bola zaujímavá najmä tým, že tradičné finančné trhy vrátane kryptomenových trhov reagovali cenovým rastom na Powellove vyjadrenie, že „dezinflačný proces sa začal“. Dnes (7.2.2023) popoludní Powell túto správu potvrdil,  avšak zdôraznil, že bude potrebné ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb.

Celkovo je ťažké správne porozumieť Powellovým komentárom a vyjadreniam, ale trhy pravdepodobne očakávali prísnejšie, jastrabie vyjadrenie ohľadom úrokových sadzieb, ako aj o správe zamestnanosti v USA.

Bitcoin po správach posilnil o cca 300 USD a aktuálne sa obchoduje na úrovni okolo 23.300 USD. Rovnako zareagovali aj ostatné finančné trhy a napríklad  index Nasdaq vzrástol o 1,5 % a S&P 500 o 1,1 %.