Bitcoin Runes - nový bitcoinový štandard tokenov pre memecoiny.

„Bitcoin Runes“ je nový bitcoinový štandard tokenov, ktorý používateľom uľahčuje a zefektívňuje vytváranie zameniteľných aj nezameniteľných (NFT) tokenov na blockchaine.

Za posledné dva roky sa bitcoinový ekosystém vyvinul tak, aby zahŕňal ako zastupiteľné, tak aj nezastupiteľné tokeny v bitcoinovej sieti. Tieto tokeny už dosiahli trhovú hodnotu viac ako 2 miliardy USD a vygenerovali stovky miliónov príjmov pre ťažiarov v bitcoinovej sieti. S vydaním štandardu Runes, ktorý má spôsobiť revolúciu vo vytváraní zameniteľných tokenov a aj NFT na bitcoinovej sieti, je veľa očakávaní vrátane možného vytvárania memecoinov.  Runes bude spustený po najbližšom halvingu, ktorý bude v apríli 2024.

Runes ako nový štandard a nový protokol umožní používateľom jednoducho vytvárať tokeny na bitcoinovom blockchaine, podobne ako tomu je v ekosystémoch Solana, Ethereum alebo Cardano. Existujúce štandardy tokenov BRC-20 a SRC-20, ktoré sú založené na teórii Ordinals, totižto častokrát spamujú bitcoinovú sieť. Vytvorenie dobrého protokolu na bitcoinovej sieti môže priniesť po halvingu ťažiarom značné výnosy z transakčných poplatkov, keďže odmena vo forme vyťažených BTC sa zníži na polovicu.

Rodarmor , tvorca štandardu „Bitcoin Runes“, objasnil, že pridanie tohto štandardu nemá žiadny význam pre fungovanie protokolu, ale pridáva vzrušenie, ktoré bude nasledovať po štvrtom halvingu.  Rodarmor uvádza, že jednoduchosť a celková architektúra „Bitcoin Runes“ pomôžu primárnemu dôvodu jeho vývoja, a tým je vytvorenie zameniteľných tokenov na bitcoinovom blockchaine.

„Bitcoin Runes“ sú súborom spustiteľných údajov, ktoré umožňujú vytvárať a utrácať špecifikované aktíva v sieti. Rovnako ako tokeny BRC-20 a SRC-20, tak aj „runes“ sa pri prevádzke spoliehajú na bitcoinový blockchain, avšak „runes“ sú navrhnuté tak, aby boli jednoduchšie a nezáviseli od Ordinals. Zároveň by mali byť „zdravšie a efektívnejšie“ ako oba predchádzajúce štandardy.

Na pochopenie toho, ako funguje protokol „Bitcoin Runes“, sú nevyhnutné dva pojmy;

  • Transakčný model bitcoinu UTXO
  • Operačný kód OP_RETURN

V transakčnom modeli UTXO (nevyčerpaný transakčný výstup) sa celkové aktívum držané v účtovnej knihe používateľa spotrebuje na každú transakciu, kde algoritmus vypočíta nový zostatok po prevode zamýšľaného množstva tokenov príjemcovi. Každé UTXO môže obsahovať ľubovoľné množstvo ľubovoľného počtu run.

Operačný kód OP_RETURN umožňuje používateľom pripojiť ďalšie informácie k bitcoinovým transakciám bez toho, aby to ovplyvnilo efektivitu siete. Operačný kód OP_RETURN umožňuje používateľom bitcoinov pridať až 80 bajtov údajov do nepoužiteľnej transakcie. Tieto údaje zahŕňajú informácie o tokene vrátane názvu, ID, symbolu, príkazu pre konkrétne akcie a ďalších požadovaných údajov.

„Bitcoin Runes“ má za cieľ zjednodušiť vytváranie zameniteľných tokenov na bitcoinovom blockchaine spolu s ďalšími cieľmi, ako je minimalizácia stopy v reťazci a zlepšenie správy UTXO.

Očakáva sa, že „Bitcoin Runes“ ponúknu používateľom jednoduchší spôsob vytvárania zameniteľných tokenov v bitcoinovej sieti v porovnaní s inými alternatívami, ako sú BRC-20, RGB a Taproot. S runes môžu používatelia vytvárať viacero tokenov a ľahko ich spravovať v reťazci, bez toho, aby sa museli spoliehať na údaje mimo reťazca alebo natívne tokeny alebo generovať značné množstvo „nevyžiadaných“ UTXO.

Model OP_RETURN nevytvára UTXO, ktoré nemožno minúť a parametre úložiska spotrebúvajú menšie zdroje. Operačný kód OP_RETURN má iba 80 bajtov v porovnaní s BRC-20, ktoré má kapacitu až 4 MB. Runes tým pádom umožňujú hospodárnejšie využitie zdrojov bitcoinovej siete.

Primárnou užitočnosťou „Bitcoin Runes“ podľa tvorcu protokolu sú „zábavné mince a memecoiny“. Meme coiny sú novou stratégiou na budovanie komunity a zaujali viacero krypto nadšencov ale aj investorov.

„Bitcoin Runes“ si už získali pozornosť „meme“ komunít, keďže v zozname projektov pred spustením dominujú najmä projekty memecoinov. Rozširujúca sa používateľská základňa a zvýšené využívanie siete tiež zvýšia systém príjmov siete, čo bude podporovať ťažiarov, aby bitcoinovú sieť neopúšťali.

V ekosystéme sa majú spustiť nové projekty a niektoré z týchto projektov budú interagovať priamo s protokolom na vytváranie aktív na bitcoinovom blockchaine, zatiaľ čo iné budú ponúkať pomôcky pre nadšencov „Bitcoin Runes“.

Projekty zameniteľných tokenov zahŕňajú Rune Pups, Runevo, Runestone a RSIC. V súčasnosti ide väčšinou o NFT, ktoré svojim držiteľom zarábajú príslušné „runy“, kým sa protokol „Bitcoin Runes“ nespustí.

Launchpady ponúknu projektom platformu na ich spustenie a naštartovanie ich cesty. Jedným z týchto štartovacích launchpadov je Bitcoin Rune. Bitcoin Rune by mal obsahovať aj trhovisko, kde sa majú dať obchodovať novozavedené a existujúce projekty Bitcoin Rune. Platforma NFT Magic Eden už spustila sekciu pre „Bitcoin Runes“, vrátane sekcie pre zatiaľ nespustené projekty. Whales Market už tiež spustila trh s „Bitcoin Runes“.

Zatiaľ čo „Bitcoin Runes“ sú razené na bitcoinovom blockchaine a preto si vyžadujú špecifické aplikácie peňaženiek na správu aktív. Používatelia môžu na správu svojich „Bitcoin Runes“ použiť peňaženky ako Xverse, ktorá tiež podporuje tokeny BRC-20.

S „Bitcoin Runes“ získava bitcoinová sieť ďalší mechanizmus vydávania tokenov. Aj keď sieť na to pôvodne nebola navrhnutá, tak je osviežujúce vidieť viac zábavy pri najstaršom modeli moderných blockchainov. V období pred spustením už mnohé projekty vytvárajú komunity pripravené na ich individuálne spustenie. Model opísaný pre „Bitcoin Runes“ je celkom zaujímavý, pretože využíva niektoré staršie atribúty siete na poskytovanie toho, čo by mohlo byť ďalším významným prírastkom do celého ekosystému. Vzrušenie z „Bitcoin Runes“ síce rastie, ale nie všetci bitcoinoví priaznivci a investori sa s týmto projektom a štandardom stotožňujú.  Faktom je, že  viac prípadov použitia pre bitcoinovú sieť neuškodí, aj keď bola primárne určená na niečo iné.

Je dôležité mať na pamäti, že „Bitcoin Runes“ sú ešte v plienkach a ako každá novinka bude aj tento typ projektov náchylný na kľúčové zmeny, volatilitu a kolísanie výkonu a využiteľnosti. Tento typ projektov je veľmi špekulatívny a pred investovaním do akejkoľvek kryptomeny si vždy urobte vlastný prieskum. Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nie je finančným poradenstvom.

 

Zdroj: CoinGecko, Sovryn, Ledger, Cointelegraph, Bitcoin.com, Platforma X