Bitcoin reagoval prepadom o 12% po správach z Číny

Čínsky výbor pre finančnú stabilitu a rozvoj (FSDC) sa počas 51. zasadnutia rozhodol zachovať si svoj jastrabí postoj k bitcoinu, ktorý plánuje zakročiť proti ťažbe a obchodovaniu s kryptomenami.

Čínsky finančný regulačný orgán sa vo svojom vyjadrení tiež zameriava na znižovanie úverových rizík, reformu stredne veľkých finančných inštitúcií a prísne trestanie nelegálnych finančných aktivít.

Thomas Heller zo spoločnosti Compass Mining tvrdí, že miestni ťažiari bitcoinov si aktuálne nie sú istí, ako najnovšia anti-bitcoinová správa ovplyvní toto odvetvie v Číne.

Bitcoin sa po tejto správe, z obavy tvrdého zákroku FSDC, prepadol na denné minimum 36.679 dolárov, keď za pár minút klesol o 12 percent.

Vyhlásenie FSDC predstavuje ďalší boj bitcoinu v tomto drsnom týždni. Včera zároveň americké ministerstvo financií požiadalo IRS (vládna organizácia Internal Revenue Service) o hlásenie prevodov nad 10.000 dolárov v rámci presadzovania nových daňových predpisov Bidenovej administratívy.

Zároveň, kryptomenové burzy v Hongkongu budú musieť podľa výsledkov dnešných rozhovorov získať licencie od regulátora trhov a obmedziť svoje ponuky služieb na profesionálnych investorov. Podľa hongkonského zákona musia investori vlastniť portfóliá v hodnote 8 miliónov HK USD (1,03 milióna USD), aby získali kvalifikáciu pre získanie statusu profesionálneho investora.

Podobné regulácie však môžu podnietiť odchod kryptomien z regulovaných búrz a prilákať investorov na neregulované trhy.

V kontraste k týmto správam znie vyjadrenie Davida Rubensteina, bývalého predsedu Smithsonian Institution, predsedu Kennedyho centra a spoluzakladateľa americkej spoločnosti Private Equity The Carlyle Group, ktorý vyhlásil, že kryptomeny tu zostanú a načrtol, že vlády nemôžu zabrániť investorom v investovaní do kryptomien. Vo svojom vyjadrení tiež vyzdvihol významnú úlohu digitálnych aktív vo finančnom priemysle.

V rozhovore pre CNBC americký miliardár a filantrop uviedol: „Kryptomeny existujú a prosperujú, pretože ľudia na trhu chcú niečo iné, ako sú tradičné meny. Vlády nebudú schopné zastaviť tento pokrok.“

V komentári k masívnemu prepadu, ktorý tento týždeň postihol kryptomeny, uviedol, že ľudia, ktorí nie sú pripravení čeliť zvýšenej volatilite trhu, by investovať nemali, alebo by teraz mali zostať stranou - bez obchodovania.