Bitcoin „podkopáva dolár“

Frank Holmes, generálny riaditeľ investičnej spoločnosti U.S. Global Investors, ktorá spravuje aktíva v hodnote miliárd dolárov, je presvedčený, že v dôsledku nedostatku Bitcoinu a jeho rastúcej adopcie sa vlajková loď kryptomien môže v nasledujúcom desaťročí zhodnotiť o približne 1600 % zo súčasných úrovní. Svoje presvedčenie opiera o Metcalfeov zákon, ktorý hovorí, že cena môže rásť exponenciálne, ak je počet obmedzený. Počet bitcoinových mincí je obmedzený na 21 miliónov. Vo svojom vyjadrení tiež uviedol, že nie je nevyhnutné kúpiť si celý Bitcoin. Je predsa možné si kúpiť aj zlomok Bitcoinu, rovnako, ako je možné si kúpiť zlomok zlata. Frank Holmes tiež uviedol, že by ho neprekvapilo, keby sa Ethereum zhodnotilo o približne 2250 % zo súčasných úrovní.

Bitcoin, Ethereum a niektoré ďalšie kryptomeny sú svedkami postupnej hromadnej adopcie a sú naďalej prijímané v globálnom meradle. Technológia kryptomien celkovo zaznamenáva najrýchlejšie rastúce prijatie z pohľadu dlhodobej histórie. „Macro guru“ - Raoul Pal, sa na svojom YouTube kanáli vyjadril, že si myslí, že za tri a pol roka sa adopcia kryptomien zvýši zo súčasných 150 miliónov používateľov na miliardu používateľov. Zároveň je presvedčený, že trhová kapitalizácia kryptomien, ako trieda aktív, vyrastie za 10 rokov sto násobne.

Aké kryptomeny teda majú potenciál? Pozrite sa na kryptomeny a odpovedzte si na jednoduché otázky. Koľko ľudí danú kryptomenu používa? Rastie táto sieť? Budujú sa na nej nové veci? Ak si na takéto otázky odpoviete „áno“, tak máte základný typ na možnú investíciu. Každé rozhodnutie je však vysoko individuálne, a preto napriek jednoduchým odpovediam odporúčame pred investovaním vykonať si vlastnú podrobnú analýzu. Aké kryptomeny majú teda do budúcna potenciál z pohľadu jednoduchých odpovedí? Medzi takéto aktíva určite patria Bitcoin, Ethereum, Polkadot, Solana, Cardano, Avalanche, Terra a pravdepodobne aj niektoré ďalšie. Tieto kryptomeny majú vysokú trhovú kapitalizáciu, vyvíjajú sa na nich ďalšie aplikácie, vidíme u nich skutočné prípady použitia a majú veľkú komunitu. Pozrime sa napríklad na Ethereum. Ethereum je ako internet peňazí, ktorý je postavený na technológii blockchain. Je to platforma decentralizovaných financií (DeFi), na ktorej je toho už teraz veľmi veľa vybudovaného a má obrovský sieťový efekt. Na druhej strane je však pravdou, že tento nový technologický systém decentralizovaných financií má ešte pred sebou veľké výzvy.

Naproti tomu má Bitcoin elegantnú, jednoduchú menovú politiku a nemennú ponuku, ktorá je oslobodená od ľudského konania a zmien, čo zatiaľ žiadne iné aktívum v oblasti kryptomien v takom rozsahu neposkytlo. Menová politika Bitcoinu je založená na algoritmicky určených parametroch, a preto je dokonale predvídateľná, založená na pravidlách a nie je riadená udalosťami, či emóciami. Odpolitizovaním menovej politiky a tvorbou trhu peňazí podľa parametrov založených na pravidlách a inteligentných zmluvách sa menové aktíva správajú tak neutrálne, ako je to len možné, pretože poskytujú najvyšší stupeň stability, spoľahlivosti a bezpečnosti. Kryptomeny a najmä Bitcoin sú preto novým, alternatívnym systémom, ktorý so sebou prináša podstatné zmeny vo vnímaní, ako sme ho poznali doposiaľ. Existuje veľa dôvodov domnievať sa, že tento nový, finančný poriadok pretrvá aj v dlhodobom horizonte a postupne prekoná riešenia, ktoré v súčasnosti existujú. V kontexte s tým presne vyznieva status Hillary Clintonovej, bývalej kandidátky na prezidenta USA a ministerky zahraničia za prezidenta Baracka Obamu, ktorá vo svojom statuse varovala, že vzostup Bitcoinu a kryptomien môže podkopať status amerického dolára, ako svetovej rezervnej meny.