Bitcoin osciluje takmer mesiac medzi 30.000 až 40.000 USD. Čo bude ďalej?

Po výraznom poklese v máji sa cena bitcoinu po zvyšnú časť mesiaca pohybovala medzi 30.000 až 40.000 USD. Zatiaľ čo niektorým analytikom sa uľavilo, pretože bitcoin sa neprepadol cez hranicu podpory 30.000 dolárov, a môže to dokonca vytvárať novú hybnú silu smerom späť nad 40.000 dolárov, tak iní analytici si tým až tak istí nie sú.

Takže, čo môže priniesť ďalší vývoj?

Bitcoin v posledných týždňoch zaznamenal trochu viac pozitívnych správ, ktoré môžu po májovom prepade zvýšiť jeho cenu. V stredu sa štát El Salvádor stal prvou krajinou na svete, ktorá prijala bitcoin, ako zákonné platidlo.

Michael Sonnenshein, výkonný riaditeľ spoločnosti Grayscale Investments, začiatkom tohto týždňa pre CNBC uviedol: „Nie sme prekvapení tým, že národné štáty a centrálne banky skúmajú digitálne meny a vidíme, že miesta a štáty, ktoré sa historicky spoliehali na dolár alebo ľudia, ktorí zažili hyperinfláciu, tak postupne po preskúmaní potenciálnych výhod digitálnych mien, na digitálne meny prechádzajú.  Nie sme prekvapaní tým, že vidíme, že štáty a centrálne banky uvažujú o pridaní bitcoinu a ďalších kryptomien do svojich súvah. Okrem toho sa tiež zdá, že záver bitcoinovej konferencie v Miami priniesol nový nával nadšenia do odvetvia kryptomien."

Greg King, zakladateľ a generálny riaditeľ Osprey Funds, uviedol: „Cítime sa ako v roku 2017, ale so širšou základňou. Tento fakt posúva krypto vpred z miesta, kde sa nachádzalo posledných 12 rokov. “

Ďalšou pozitívnou správou pre bitcoin je, že skupina severoamerických spoločností, zameraných na ťažbu bitcoinov, vo štvrtok formálne uviedla „Radu pre ťažbu bitcoinov“, ktorej  cieľom je rozptýliť "energetické obavy", ktoré sú spôsobené ťažbou bitcoinu. „Rada pre ťažbu bitcoinov“ je dobrovoľné a otvorené fórum bitcoinových ťažiarov, ktorí sa zaviazali k sieti a jej základným princípom je využitie zelenej energie.

Philip Swift, tvorca „LookIntoBitcoin“ uviedol, že: „Bitcoinový model „Stock to flow“ dosiahol úroveň odskoku, ktorý nebol zaznamenaný od roku 2017, čo je faktor, ktorý by niektorým investorom a účastníkom trhu mohol po mesiaci cenovej stagnácie pomôcť. Ak bol oscilátor divergencie v minulosti na podobných hodnotách, tak sa cena bitcoinu od tejto divergencie prudko odrazila“.

Model Stock-to-flow meria vzťah medzi momentálne dostupným množstvom aktíva a jeho produkčnou rýchlosťou. Aj keď sa tento model zvyčajne uplatňuje na komodity (napr. drahé kovy), tak niektorí analytici ho aplikovali na bitcoin. Množstvo dostupných BTC v obehu sa meria oproti množstvu nových BTC, ktoré sa ťažia.

Podľa zakladateľa modelu Stock-to-Flow, ktorý si hovorí PlanB, tak zatiaľ čo posledné cenové pohyby Bitcoinu mali podobnosti s rokom 2017, tak najnovšie cenové pohyby Bitcoinu pripomínajú oveľa viac rok 2013. Na svojom twitter účte uviedol: „Vedeli sme, že bitcoin nepôjde počas býčieho trhu stále priamo rovnou čiarou nahor a je veľmi pravdepodobné, že príde niekoľko (35%) poklesov. Začína to vyzerať skôr ako v roku 2013. Stock to flow model je stále neporušený.“

Aj keď existujú určité dôležité rozdiely medzi cenovým pohybom bitcoinu v roku 2013 a jeho pohybmi v roku 2017, tak oba roky majú niečo dôležité veľmi spoločné. A to je to, že každý z nich zaznamenal dvojstupňový nárast na nové historické maximum. Po prvom vrchole nasledovalo výrazné zrazenie ceny, ktoré sa potom obrátilo, aby sa vytvoril odraz smerom k novému vrcholu.

Ak sa história bude opakovať tretíkrát, tak druhý šprint bitcoinu by v roku 2021 mohol dobehnúť vysoko nad jeho doterajšie historické maximum. Podľa vyjadrenia PlanB to je skutočne stále v hre. Podľa neho BTC dosiahne tento rok 100.000 dolárov. Podľa modelu Stock-to-flow sa bude priemerná cena bitcoinu, medzi rokmi  2021 a 2024, hýbať okolo úrovne 100.000 dolárov alebo 288.000 dolárov.

Nie každý je však taký optimistický. Podľa magazínu Fortune, bookmakri na US-Bookies.com zvýšili pravdepodobnosť na 8:11 (čo je 57,9% implicitná pravdepodobnosť), že cena bitcoinu tento rok klesne na 10.000 dolárov. Zdá sa tiež, že mnohí investori, ktorí investovali do bitcoinu, sa tiež obávajú ďalšieho poklesu ceny bitcoinu.

Analytik trhu s bitcoinami, Michaël van de Poppe, na Twitteri napísal: „Každý chcel kúpiť Bitcoin za 60.000 dolárov, ale nikto ho nechce kúpiť teraz. Prečo? Boja sa červených sviečok v grafe.“