Bitcoin nad 50.000 dolárov prvýkrát od začiatku septembra

Bitcoinu, kryptomene číslo jeden, sa podarilo na burze Binance vrátiť na úroveň nad 50.000 dolárov prvýkrát od 7. septembra 2021, čo bol deň, keď Salvador prijal Bitcoin, ako zákonné platidlo. Po zotavení sa z výpredaja, ktorý nastal po tomto oznámení, sa Bitcoin prepadol kvôli problémom na čínskom trhu s nehnuteľnosťami, ktorý koncom septembra postihol celosvetovú ekonomiku. V tom istom týždni bola najväčšia kryptomena tvrdo zasiahnutá správou, keď čínska vláda predstavila zatiaľ najtvrdšie opatrenia voči kryptomenovému priemyslu. Zverejnené údaje spoločností Cointelegraph Markets Pro a TradingView ukazujú, že Bitcoin v páre BTC/USD v utorok, 5.októbra, pridal ďalších 5%, aby sa aspoň na krátku dobu vrátil k psychologicky významnej cenovej hladine 50.000 dolárov. Najväčšia kryptomena ťažila z makro neistoty spojenej s hromadným výpadkom sociálnych médií, ktorý zasiahol Facebook, Instagram a ďalšie sociálne siete. Podľa tradera a influencera Michaëla van de Poppeho, predchádzajúca cenová konsolidácia a správanie sa obchodníkov, naznačovali zvýšenie ceny Bitcoinu, čo sa aj stalo, pričom však rozsah rastu ceny zatiaľ zostáva obmedzený.

Podľa jeho vyjadrenia predtým, než bude Bitcoin pokračovať vo svojom cenovom „rally“, tak vzhľadom na historickú „price action“ sa zdá najpravdepodobnejšie, že Bitcoin prelomí cenovú hladinu 50.000 dolárov, alebo dokonca vystúpa k svojmu ATH (najvyššej historicky dosiahnutej cene cca 65.000 dolárov) a potom klesne naspäť otestovať hladinu 49.000 dolárov. Až po tomto otestovaní Bitcoin vyštartuje nad svoje ATH. „Crypto Fear and Greed Index“, populárny nástroj na meranie sentimentu na bitcoinovom trhu, sa aktuálne preklápa do zelenej farby a postupne poukazuje na zvýšenú chamtivosť obchodníkov. Bitcoinoví ťažiari zaznamenali v posledných týždňoch skok v celkovom príjme v dôsledku nárastu výnosov z odmien za uzatváranie blokov. Podľa analytickej spoločnosti Glassnode, tržby z ťažby bitcoinov v októbri vyskočili nad úroveň 40 miliónov dolárov/deň, čo je nárast o +275% od obdobia pred „halvingom“.

Keďže kryptomeny sú všeobecne prijímané čoraz viac, tak „krypto hráči“ v tomto sektore zavádzajú štruktúry na podporu prechodu smerom ku kryptomenám. Je pozoruhodné, že vzhľadom na rastúci dopyt po aktívach, ako je Bitcoin, rastie aj počet bankomatov podporujúcich transakcie v digitálnej mene. Podľa zverejnených údajov, bolo v prvých troch štvrťrokoch roku 2021 globálne nainštalovaných 13.242 bitcoinových bankomatov. V 3. štvrťroku 2021 bolo nainštalovaných 4.779 bankomatov, čo je nárast o 7,8% voči 2. štvrťroku. Kryptomenové bankomaty umožňujú ľuďom zapojiť sa do krypto sektora, ktorý je čoraz viac vnímaný, ako zaistenie proti inflácii a úložisko bohatstva, a to najmä v dôsledku ekonomického poklesu spôsobeného pandémiou. Bankomaty teraz navyše pomáhajú uľahčiť platby prostredníctvom Bitcoinov. Je tiež pozoruhodné, že stále viac a viac firiem sa snaží ťažiť z krypto boomu tým, že umožňujú zákazníkom platiť v kryptomenách. Zoznam bankomatov je možné nájsť na web stránke https://coinatmradar.com/