Bitcoin Lightning Network pre transfery medzi EÚ a Afrikou

CoinCorner a Bitnob sa spojili, aby vytvorili cezhraničné transakcie medzi Spojeným kráľovstvom, Európou a Afrikou prostredníctvom siete Bitcoin Lightning Network. Aktuálne prebiehajúca kryptozima nebráni kryptomenovému odvetviu presadzovať globálne prijatie a dostupnosť. Nové partnerstvo medzi spoločnosťami CoinCorner a Bitnob otvára používateľom naprieč kontinentami možnosť a cestu pre uskutočňovanie cezhraničných transakcií s viacerými menami.

Prevod finančných prostriedkov medzi Európou a Afrikou sa štandardne spolieha na centralizované subjekty a zvyčajne si  vyžaduje tretiu stranu, teda sprostredkovateľa, ako je napríklad Western Union. Tieto transakcie trvajú veľmi dlho z dôvodu schvaľovania viacerými stranami a sú známe veľkými poplatkami. Svetová banka odhaduje, že remitencie do subsaharskej Afriky sa od roku 2020 zvýšili o 40 miliárd dolárov ročne, pričom takmer polovicu tejto sumy dostáva samotná Nigéria.

Teraz však môžu používatelia prevádzať svoje prostriedky zo zahraničia domov prostredníctvom bitcoinov (BTC) rýchlo a za zanedbateľné poplatky.  Aplikácia Send Globally umožňuje prevod britských libier (GBP) alebo eur (EUR) do miestnych mien Nigérie (NGN), Kene (KES) a Ghany (GHS). Prostredníctvom Lightning Network sa prostriedky automaticky prevedú na BTC, následne sa okamžite prevedú na miestnu menu a vložia sa priamo na bankový účet alebo mobilnú peňažnú peňaženku príjemcu.

Štatistické údaje z roku 2021 zaradzujú Nigériu medzi 10 krajín s najväčším počtom poplatkov za prevody. Svetová banka uviedla, že v minulom roku subsaharská Afrika tvorila 14,1% celosvetových remitencií. Takmer 80% afrických krajín však obmedzuje akýkoľvek vstup inštitúciám, ktoré by chceli ponúkať služby súvisiace s prevodmi peňazí. Takáto „lokálna exkluzivita“ vytvára prekážky vstupu, a teda aj prístup ľudí k financiám. Afrika je tak stále horúcou témou, keďže kontinent je plný rozvíjajúcich sa ekonomík a možností praktického využitia kryptomien v štátoch so skorumpovanou vládou.

Danny Scott, generálny riaditeľ spoločnosti CoinCorner, povedal: „Trh s prevodmi peňazí je veľkou príležitosťou ako zdôrazniť užitočnosť Bitcoinu. Jeho bezhraničná povaha z neho vždy robila skvelý nástroj na posielanie peňazí do celého sveta. S Lightning Network je teraz posielanie Bitcoinu okamžité a veľmi lacné. Ľudia sa teraz k svojim peniazom dostanú.“

Podľa analytickej platformy Chainalysis patrí región Blízkeho východu a severnej Afriky medzi najrýchlejšie rastúce na svete a najmä v severnej Afrike kryptopriemysel rastie veľkým tempom.

Zdroj: Cointelegraph