Bitcoin - ktoré veci by ste mali v najbližších dňoch sledovať?

Bitcoin (BTC) začal nový týždeň a nový štvrťrok na cene okolo 46.000 USD.

Cenová volatilita bola v posledných dňoch veľmi mierna, akoby sa trh potichu rozhodoval, že kam sa v najbližšom období vyberie.  Na základe makro-ekonomických údajov a on-chain údajov bitcoinovej siete je dobré si v najbližšom období všímať nasledovné faktory.

  • Inflácia a „čerstvé tlačenie peňazí“. 

Veľa sa hovorilo o konci obdobia „vrtuľníkových peňazí“ po COVID období a o tom, aký to bude mať vplyv na rizikové aktíva, ako je bitcoin. Keď sa Federálny rezervný systém Spojených štátov amerických zaviazal znížiť dopady inflácie a pokračovať vo zvyšovaní kľúčových úrokových sadzieb, tak mnohí komentátori bili na poplach kvôli možnej šokovej vlne, ktorá zasiahne investície do kryptomien. Zatiaľ však nič nenasvedčuje, žeby dochádzalo k zásadnému posunu v oblasti tlačenia peňazí, ba práve naopak. Ázijské trhy ukazujú, že skôr opak je pravdou, keď napríklad Bank of Japan (BoJ) pridala do svojej súvahy viac „vytlačenej likvidity“. Bank of Japan tento trend len zvyšuje a ich "balance sheet" v pomere ku HDP je až na úrovni 136% HDP. Holger Zschaepitz, komentátor finančných trhov k tomu uviedol, že uvedený krok nie je len prekvapením, ale môže to byť aj „najväčší peňažný experiment v histórii“ a ECB a Fed v porovnaní s BoJ vyzerajú ako amatéri v tlačení peňazí“. Mnoho expertov si myslí, že Centrálne banky nebudú mať opätovne inú možnosť, ako na novo reštartovať „likvidné injekcie tlačenia peňazí“. Arthur Hayes, bývalý generálny riaditeľ derivátového gigantu BitMEX k tomu napísal: „Nikdy neexistuje vláda, ktorá by odolala pokušeniu tlačiť peniaze, aby zaplatila účty a upokojila svojich občanov. Vláda nikdy dobrovoľne neskrachuje. Uveďte dôkazy, ak to nie je pravda“.

  • Nedostatočná volatilita

Aktuálna nedostatočná volatilita je posledný týždeň hlavným bodom diskusií medzi bitcoinovými obchodníkmi a analytikmi. Niektoré klasické a krátke trhové pohyby prinášajú len veľmi málo vzrušenia, akoby chcel bitcoinový trh všetkých momentálne uspať. Cena bitcoinu sa aktuálne hýbe presne v tých istých cenových úrovniach, ako tomu bolo pred tromi mesiacmi, aj keď niektoré technické signály aktuálne ukazujú smer pokračovania nahor, tak u bitcoinu si človek nikdy nemôže byť istý. Podľa viacerých analytikov existuje aktuálne veľká šanca na cenový útok na hranicu 50.000 až 52.000 dolárov, čo by bolo prvý krát v tomto roku.

  • Bitcoinové mince opúšťajú burzy.

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho bitcoinov od začiatku roka opúšťa burzy a smeruje na súkromné peňaženky. Najnovšie údaje analytickej firmy Glassnode tento trend potvrdzujú, čo vyvíja tlak na stláčanie ponuky a tým na možnú zvyšujúcu sa cenu. V histórii bitcoinu došlo k takým veľkým odlivom iba dva krát počas jeho doterajšieho „života“, keď agregované odlivy výmenných kurzov prekročili hranicu 100.000 BTC. Analytická platforma CryptoQuant, ktorá sleduje zostatky 21 veľkých búrz, poukázala nato, že celkové zásoby BTC sú aktuálne najnižšie od 1. augusta 2018, a sú na úrovni 2,303 milióna BTC.

  • Prichádza AltSeason?

Pokiaľ ide o vzťah medzi bitcoinom a altcoinami, tak došlo k nezvyčajnej udalosti. Kombinovaný otvorený záujem a objem na trhoch s derivátmi altcoinov prekonali bitcoin po prvýkrát za obdobie dlhšie viac ako jeden rok. Kryptoanalytická platforma Coinalyze, naznačuje, že veľká „altseason“ môže byť za dverami. Zakladateľ Coinalyze, Gabriel Dodan, pre Cointelegraph povedal, že „peniaze teraz prúdia do altcoinov, čo môže znamenať príchod „altseason“. Tento názor spája s údajmi, ktoré ukazujú značný prílev peňazí, ktoré prúdili do altcoinov minulý týždeň, čo potvrdzuje, že chuť investorov riskovať sa zvyšuje. Dobrou správou podľa neho je aj to, že vďaka tomu je BTC dosť stabilný.

  • Hash rate dosahuje nové historické maximum

Hash rate, ktorý definuje náročnosť ťažby bitcoinovej siete dosahoval nové historické maximá. Podľa údajov zverejnených MiningPoolStats je aktuálna miera hashovania 223 exahashov za sekundu (EH/s), čo dokazuje vieru bitcoinových ťažiarov v dlhodobú ziskovosť. Francis Pouliot, CEO Bull Bitcoin, v blogovom príspevku o bitcoinovej hash rate uviedol, že ťažba bitcoinov je do značnej miery ten najodolnejší systém navrhnutý človekom. Téma bitcoin verzus spotreba energie, však napriek tomu v politických kruhoch zostáva veľmi kontroverzná. Priaznivci a zástancovia bitcoinu sa snažia politikom vysvetliť ich mylnú predstavu tým, že bitcoin energiou neplytvá, ale iba ju premieňa na niečo užitočnejšie, a tým sú najzdravšie peniaze, aké boli kedy vytvorené. Stačí si porovnať spotrebu energie bankových inštitúcií, či ťažbu zlata..... 

Uvedené fakty podčiarkujú „základný býčí, rastový predpoklad pre investovanie“ do bitcoinu. Prinesie teda najbližšie obdobie naozaj cenový rast? Nechajme sa prekvapiť....