Bitcoin je momentálne 8. najväčšie globálne finančné aktívum podľa trhovej kapitalizácie na svete.

Býčí beh Bitcoinu pokračuje plnou parou vpred, keďže táto vlajková kryptomena dnes prekonala cenu 72.000 USD a znova tak posunula svoju historicky najvyššiu hodnou opäť o čosi vyššie.

Cena BTC tak od začiatku roka vzrástla o viac ako 60% a jeho celková trhová hodnota sa po prvý raz vyšplhala na hodnotu viac ako 1,4 bilióna dolárov. Týmto sa Bitcoinu podarilo usadiť na 8. priečke v rebríčku najväčších globálnych finančných aktív. Bitcoin sa tak dostal napríklad pred striebro alebo Metu (Facebook) Marka Zuckerberga.

Je dávno známe, že za rok sa na trhoch s kryptomenami môže veľa zmeniť. 11. marca 2023, napríklad Bitcoin klesol späť na 20.000 USD po tom, čo sa mu nepodarilo udržať cenovú úroveň na 30.000 USD a mnohí pochybovači tvrdili, že BTC neslúži ani ako poistka proti inflácii, a že ani nie je finančným nástrojom, ktorý by fungoval v neistých časoch.

Napriek tomu na tejto vyklesanej hodnote Bitcoin nezostal dlho a v nasledujúcich mesiacoch postupne naštartoval svoju trajektóriu smerom nahor. Prišiel jún a najväčší správca aktív na svete, BlackRock, podal žiadosť o spustenie spotového bitcoinového ETF, ktorý zmenil celú hru.

Keďže BlackRock je najmocnejšou finančnou organizáciou na svete, tak jeho žiadosť o spotové bitcoinové ETF obrátila karty na stole schvaľovacieho procesu na ruby a schválenie takéhoto produktu sa stalo nevyhnutnosťou. Hype bol na svete a posunul cenu BTC na nahor. V januári 2024 americká komisia SEC skutočne schválila takmer tucet spotových bitcoinových ETF a obrovský dopyt po podkladovom aktíve začal vyháňať jeho cenu a prinášať zisky. Táto parabola vyvrcholila (zatiaľ) minulý týždeň, keď BTC po prvýkrát prekonal svoje historické maximum z roku 2021, pričom sa tak udialo ešte pred halvingom.  

Bitcoin vo svojej jazde zatiaľ neustal a dnes sa vyšplhal na hodnotu vyše 72.500 USD  dolárov. V dôsledku toho trhová kapitalizácia BTC vyletela na nový rekord, čo je viac ako 1,4 bilióna dolárov. Bitcoin vstúpil do top 10 tým, že prekonal Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, cena tejto kryptomeny sa vtedy pohybovala okolo 60.000 dolárov a Meta a striebro boli ďaleko vpredu, ale Bitcoinu trvalo menej ako dva týždne, kým ich obe prekonal.

Hoci ďalšie najbližšie ciele ako sú Alphabet (Google) a Amazon sa momentálne zdajú byť dosť ďaleko, tak aby ich Bitcoin dobehol, tak cena BTC by musela ísť nad 85.000 USD, aby Bitcoin dobehol Alphabet, materskú spoločnosť Google, čo by bol nárast približne o 20% nárast, a aby prekonal Amazon, korporátny gigant Jeffa Bezosa, tak cena BTC by sa musela vyšplhať na 94.000 USD, čo by bol nárast o 30%

Tieto čísla sa v súčasnosti zdajú byť trochu pritiahnuté za vlasy, ale je potrebné pripomenúť, že Bitcoin od začiatku roka 2024 vzrástol o viac ako 60% a len za posledné dva týždne približne o 40%.