Bitcoin je menej volatilný ako akcie Apple a Tesla...

Changpeng Zhao, generálny riaditeľ spoločnosti Binance, tvrdí, že bitcoinový trh je menej volatilný, ako sú akcie spoločnosti Tesla a Apple, ktoré sú aktívami rovnakej veľkosti. V rozhovore pre Bloomberg TV sa Changpeng Zhao zaoberal veľmi mylnou predstavou o volatilite kryptotrhu v porovnaní s burzami cenných papierov, ako aj o dôvodoch prečo ľudia do kryptomien investujú.

Ako hlavnú príčinu volatility kryptomien vidí investorov, ktorí slepo sledujú ostatných, len preto aby investovali do kryptoaktív.

Generálny riaditeľ spoločnosti Binance uviedol, že takmer 300 miliónov ľudí, ktorí investovali do kryptotrhu, má nato iný dôvod. Najbežnejší dôvod investície do kryptomien je podľa neho možnosť špekulatívnych výnosov. Veľmi veľa investorov do kryptotrhu vstúpi na základe mýtu, že ľudia zbohatnú cez noc investovaním do digitálnych aktív, a tiež na základe poburujúcich predpovedí niektorých, takzvaných „analytikov“.

Changpeng Zhao ďalej uviedol, že na trhu je aj skupina investorov, ktorí vidia reálny priestor použitia kryptomien. Mnohí z týchto investorov sa interagovali s bitcoinom ďaleko skôr, ako sa o kryptomenách dozvedeli od ostatných, či z médií. Po ponorení sa hlbšie do bitcoinu sa títo investori začali zaujímať najmä základnú technológiu - blockchain. Z technológie následne vychádza aj ich pohľad pre prípady reálneho použitia blockchainu, vrátane inteligentných zmlúv.

Ako poznamenal, tak podľa neho existujú dve skupiny investorov. Prvú skupinu tvoria tí, ktorí pred investovaním vždy skúmajú aktíva, vzdelávajú sa a snažia ich najprv pochopiť. Druhou skupinou sú tí, ktorí slepo sledujú ostatných, aby investovali. Tých je veľmi veľa a sú hlavnými príčinami volatility cien jednotlivých kryptomien.

Typickým príkladom je nedávny „bitcoinový býk“, ktorý bol čiastočne inšpirovaný Elonom Muskom (CEO spoločností SpaceX a Tesla), ktorý si bitcoin pridal na svoj profil na Twitteri. Elon Musk tiež spôsobil, že veľa investorov skočilo na Dogecoin po tom, čo sa vo svojom príspevku zmienil o tejto kryptomene.

Changpeng Zhao vyzval investorov, aby vždy venovali čas prieskumu jednotlivých aktív pred tým, ako investujú svoje ťažko zarobené peniaze.