Bitcoin je forma peňazí, nech konkuruje doláru

Bývalý kongresman Spojených štátov Ron Paul vyhlásil, že bitcoin je formou peňazí, a preto by malo dôjsť k legislatívnym zmenám, ktoré umožnia digitálnej mene konkurovať doláru.

Ron Paul v rozhovore pre Kitco News uviedol, že ľudia by mali mať slobodu zvoliť si preferovanú formu peňazí, avšak pripustil, že túto myšlienku sa pravdepodobne nepodarí zrealizovať.

Bývalý kongresman poznamenáva, že jednou z obáv vlády je to, že by bitcoin mohol nahradiť dolár. Myslí si však, že dolár ako mena určite zostane, ale potenciálne jeho hodnota poklesne.

Vo vyjadrení uviedol, že vláda pravdepodobne zavedie viac zákonov na udržanie štatútu dolára a súčasne obmedzí používanie kryptomien v bežných transakciách.

Myslí si, že problémom peňazí nie je technika zlatého štandardu alebo kryptomien, ale problémom je závislosť na vláde. Ďalšou zaujímavosťou je, že zákony vedú k obmedzeniu strát, aby ľudia pri investovaní do bitcoinu, neutrpeli straty, ale na druhej strane, ak dolár stráca svoju hodnotu a ľudia prichádzajú o peniaze a investície, to nikoho netrápi.

Ron Paul ďalej poznamenáva, že keďže bitcoin predstavuje pre dolár hrozbu a vlády sa ho snažia obmedziť prísnymi predpismi, tak je tiež možné, že tieto prísne nariadenia sa v konečnom dôsledku prenesú aj na drahé kovy, ako je zlato, pretože ponúkajú ďalšiu investičnú cestu, a preto by investorov mali znepokojovať aj možné prísne regulácie týkajúce sa zlata. Kongresman vo svojom vyjadrení na záver uviedol, že debata o bitcoine, ako forme peňazí, bude prebiehať ešte veľmi dlho.