Bitcoin explodoval na nové ATH v Argentíne

Bitcoin dosiahol nové historické maximum voči argentínskemu pesu krátko po tom, čo prezidentský pro-bitcoinový kandidát vyhral primárne voľby v krajine.

Bitcoin sa teraz obchoduje za 10 258 244,60 ARS (argentínske peso), čo predstavuje nárast o 21% za posledných 5 dní. V porovnaní s americkým dolárom sa Bitcoinu voči argentínskemu pesu darilo všeobecne dlhodobo veľmi dobre vzhľadom na pretrvávajúcu vysokú infláciu tejto meny. Minulý mesiac ročná miera inflácie v Argentíne prudko vzrástla na 115% z januárových 98%. Za ten čas BTC vzrástol medziročne o 76% voči USD a za rovnaký čas vzrástol voči pesu o 249%.

Veľký nárast ceny Bitcoinu však prišiel najmä po víkendových primárnych voľbách v Argentíne, v ktorých Javier Milei – líder strany La Libertad Avanza získal viac ako 30% všetkých hlasov. Milei, horlivý kritik inflácie, chce úplne zrušiť argentínsku centrálnu banku a nahradiť peso dolárom. Navrhol tiež riešenie niektorých inflačných problémov v Argentíne pomocou Bitcoinu, ktorý jeho zástancovia chvália ako potenciálny inflačný hedge vďaka jeho fixnej zásobe 21 miliónov mincí.

Javier Milei  v rozhovoroch uviedol: „To, čo Bitcoin predstavuje, je návrat peňazí jeho pôvodnému tvorcovi - súkromnému sektoru. Bitcoin má taký algoritmus, že jedného dňa dosiahne určité množstvo a viac ho nebude, čo znamená že bez problémov môže konkurovať svojou hodnotou a podstatou iným menám.“

Krátko po nedeľňajšom prekvapivom úspechu Javiera Milea sa argentínska vláda rozhodla v pondelok skoro ráno devalvovať peso o ďalších 20%, čo je zhruba o rovnakú hodnotu, o akú Bitcoin oproti nemu vzrástol za čas volieb. Devalvujúce peso tak sťažuje život miestnym obyvateľom, ktorí sú svedkami toho, ako v reálnom čase kúpna sila ich úspor padá na dno.

Ak by sa po októbrových voľbách stal Milei prezidentom, stále by potreboval súhlas Kongresu, aby úplne nahradil peso inou menou. Melei alternatívne navrhuje referendum alebo „nezáväzné ľudové hlasovanie“ o tejto záležitosti, aj keď stále nie je jasné, či by to stačilo na zmenu aj bez podpory zákonodarcov.

Podľa údajov analytickej spoločnosti Statista a Chainalysis patrí Argentína v súčasnosti medzi top 20 krajín s najväčšou adopciou kryptomien na svete.