Bitcoin, Ethereum a aj ostatné kryptomeny vo výplachu.

Bitcoin, Ethereum a aj celý kryptotrh pokračuje od pondelka v červených číslach a prehlbujú tak poklesy a straty, zatiaľ čo akcie sa obchodujú bokom. Bitcoin prvýkrát za mesiac skĺzol pod 40.000 USD na dnešnú hodnotu 39.000 USD čím sa cena BTC za posledný týždeň znížila o takmer 10%. Ethereum (ETH) podobne zakolísalo a v pondelok za 24 hodín klesol o 6 % nižšie na približne 2 330 USD, pričom dnes sa obchoduje okolo 2.200,-USD.

Spustenie spotových bitcoinových ETF sa zhoduje s poklesom ceny BTC a momentálny pokles môže byť pre mnohých obchodíkov mätúci. Niektorí analytici pripisujú časť poklesu odlivu bitcoinov z Bitcoin Trust spoločnosti Grayscale. V piatok obsahoval Bitcoin Trust spoločnosti Grayscale, ktorý sa začiatkom tohto mesiaca premenil na spotový bitcoinový ETF, podľa zverejnených informácií takmer 567.000 BTC. Na konci decembra 2023 držal trust okolo 619.000 BTC. Bitcoin Trust (GBTC) je obrovský investičný nástroj, ktorý stále spravuje aktíva v hodnote viac ako 20 miliárd dolárov, a to aj napriek tomu, že sa tento mesiac uvoľnili miliardy dolárov v bitcoinoch.

Bitcoin je tak momentálne stále vo „výplachu“ a poklesu ceny, pričom sa k tomu pripája aj predaj BTC z likvidácie burzy FTX (kryptomeny v hodnote 1 miliardy dolárov) a zároveň sa k daným fundamentom pripája aj nízky dopyt po takmer dvojmesačnom raste, keď mnoho investorov vyberá zisky.

Iní analytici tvrdia, že všeobecný pokles cien kryptomien svedčí o širšom trende znižovania rizika, keďže sa blíži prvé zasadnutie Federálneho výboru pre otvorené trhy v tomto roku. Fed už naznačil, že zníženie sadzieb nemusí prísť tak rýchlo alebo agresívne, ako trhy dúfajú. Všetci sa však zhodujú, že v strednodobom a dlhodobom horizonte má Bitcoin predpoklad rastu.

Noelle Achesonová, autorka bulletinu „Crypto is Macro Now“ povedala: „Pripadá mi to ako rozsiahly reset trhu, keď obchodníci prechádzajú na de-risk. Vidíme rotáciu do relatívneho bezpečia.“

Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite dokázali uzavrieť obchodnú seansu v zelených číslach a analytici tvrdia, že existuje dôvod domnievať sa, že oživenie, keď indexy S&P 500 a Nasdaq Composite medziročne vzrástli o 2,3 %, respektíve 4 %, by mohlo v strednodobom horizonte pokračovať. Pokiaľ ide o zvyšovanie trhu v krátkodobom horizonte z týchto úrovní je pravdepodobné, že stále jastrabí pohľad Fedu môže spôsobiť rýchlu korekciu o 5%.