Bitcoin, Elon Musk a jeho hry

Vo svojej poslednej správe na svojom Twitter účte Elon Musk objasnil, že Tesla nepredáva žiadne bitcoiny a drží ich stále na svojich účtoch. Uvedená správa Elona Muska spôsobila náhly nárast ceny bitcoinu, ktorá vyskočila o viac ako 2.000 dolárov za pár minút.

Po niekoľkých kontroverzných komentároch na Twitteri smerom k bitcoinu, generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, objasnil, že Tesla stále drží všetky svoje bitcoiny. Výsledkom tejto správy bolo, že cena bitcoinu za pár minút vyskočila zo svojho trojmesačného minima zo sumy 42.400 dolárov na viac ako 45 000 dolárov. Cena tejto kryptomeny bola aj v minulosti citlivá na Muskove komentáre a táto jeho posledná pozitívna angažovanosť spôsobila cenovú pumpu.

Muskove objasnenie prichádza uprostred niekoľkých jeho kontroverzných komentárov, ktoré urobil v súvislosti medzi Teslou a bitcoinom.

Spoločnosť Tesla naposledy pozastavila platobné možnosti formou bitcoinu za svoje produkty s odvolaním sa na problémy v oblasti životného prostredia. Po tejto informácii sa cena bitcoinu prepadla o 12.000 dolárov za deň. Otázkou je to, či Musk daným vyhlásením nesleduje svoje záujmy vlastné ohľadom štátnej podpory smerom k zeleným projektom a emisným povolenkám.

Musk vo svojich vyjadreniach nejasne naznačoval, že Tesla mohla predať časť svojich držaných bitcoinov. Cena v reakcii na túto správu poklesla, ale posledná správa spôsobila návrat ceny a zmazanie väčšiny denných strát.  

Napriek tejto správe je aktuálna cena bitcoinu stále o 13.000 dolárov nižšia, než bola predtým, ako spoločnosť Tesla oznámila pozastavenie platieb formou bitcoinu.

Muskom vyvolaná volatilita spôsobila „bolesti“ obchodníkom s kryptomenami. Podľa analytickej spoločnosti Bybt táto volatilita zlikvidovala za posledných 24 hodín obchodné pozície v hodnote takmer 2,4 miliardy dolárov.

Muskove absurdné tweety spôsobujú pohyb cien kryptomien (bitcoin, dogecoin...) a mnohí jeho sledovatelia akoby skákali na lep týmto jeho tweetom. Uvedenú skutočnosť často využíva na nabalenie vlastných vreciek. Je teda na zamyslenie, či Muskove tweety sú tak dôveryhodné, aby obchodníci na takéto správy skočili a spôsobilo to extrémne FOMO alebo FUD. Človek a obchodník by sa mal v prvom rade riadiť vlastným zdravým rozumom. Z pohľadu ceny sa bitcoin stále nachádza v korekcii. V minulosti bola korekcia bitcoinu počas býčieho trhu cca 30% ceny. Kryptomeny sú volatilné, nato netreba zabúdať a preto je nevyhnutné držať emócie na uzde, vzdelávať sa a používať zdravý rozum.